Višnja Mikić    25.03.2016.

Proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica u Starom Petrovom Selu

Na spomendan mučeničke smrti blaženih Drinskih mučenica, 15. prosinca 2015., euharistijsko slavlje u Starom Petrovom Selu predvodio je mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup, u koncelebraciji sa staropetrovoselskim župnikom i arhiđakonom Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije, mons. Antunom Prpićem, dekanom Novokapelačkog dekanata, prečasnim Goranom Mitrovićem i vlč. Krunoslavom Jurakovićem, biskupovim tajnikom.

Uz velik broj vjernika staropetrovoselske župe, sestre Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba i Pleternice, svečanosti je tradicionalno nazočila grupa hodočasnika - pješaka iz novogradiške župe Kraljice svete krunice. Svake godine oni idu pješice iz svoje župe do Starog Petrovog Sela, moleći Križni put Drinskih mučenica.

Na početku misnog slavlja, biskupa Škvorčevića pozdravio je domaći župnik Prpić, nakon čega je biskup započeo euharistijsko slavlje, a u nadahnutoj propovijedi, među ostalim je istaknuo: Sestre Mučenice su u svojoj skromnosti, jednostavnosti, poniznosti i siromaštvu otvarale sebe Bogu i tako stvarale prostor u kojemu je Bog mogao djelovati i pobjeđivati. Mi volimo često datume nabrajati i ono što se, ljudski gledano dogodilo, to jedni drugima prepričavati. (...) One, jednostavne časne sestre na Palama, u Sarajevu, živjele su predanost Bogu i nastojale biti vjerne usred teških vremena. Kad su se pojavili ljudi koji nisu prihvaćali poruka Božjih ni ljudskih, one su postale žrtve takvoga svijeta, takvih ljudi, takvog nasilništva. Ali one su bile taj mali svijet kojega su ti moćni i snažni, oružjem i drugim, prezreli i mislili spriječiti ih na taj način da ih ubiju. Međutim, one su bile taj mali, ali Božji ostatak u kojemu je Bog posvjedočio kako je velik onaj koji je opredijeljen za njega, vjeran mu do kraja, do u smrt. I u toj opredijeljenosti za Boga, u vjernosti u životu događa se najbolje Božje, promiče se njegovo i ljudsko i postiže se vječno.                

Prije mise, sestre Kćeri Božje ljubavi iz Pleternice, molile su krunicu uz razmatranja, zatim litanije Drinskih mučenica i molitvu za njihovo proglašenje svetima. Nakon mise, vjernici su još dugo ostali u crkvi pred slikom blažene Jule Ivanišević, moleći njezin i zagovor njezine četiri susestre – mučenice.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve