kard. Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, 2007.

Zahvaljujem Trojedinom Bogu što je podario našem narodu i katoličkoj Crkvi u ovoj maloj premiloj zemlji, Bosni i Hercegovini, ove Drinske mučenice – svjedokinje vjere. Hvala Vam, drage sestre, za svjedočanstvo vjere i mučeničke smrti. To nam je primjer i nadahnuće za ustrajnost, izdržljivost i vjernost do kraja Bogu, Crkvi u svome zvanju. Kada Vam se molim, uvijek mi pred očima lebdi istina da “ono što se voli, za to se i žrtvuje”. Ljubav je jača i od smrti.

Izmolite nam, Drinske mučenice, hrabrost za život, žarku ljubav i vjernost do kraja. Hvala Vam za svijetli primjer vjere i svjedočanstva. Hvala Vam za jačanje vjere u svim iskušenjima. Hvala na ljubavi koja je izvor snage i nade. Vama preporučam ovu Crkvu u kojoj ste živjele i radile, i za koju ste krv prolile!

Neka Vas Trojedini uzdigne što prije na čast oltara – da se i po Vama Slava Božja obznanjuje.


nadbiskup A. D’Enrrico, apostolski nuncij za BiH, 2007.

Želja mi je da uskoro možemo vidjeti Drinske mučenice uzdignute na čast oltara. Molim da njihov primjer nadahnjuje mnoge mladiće i djevojke te se odluče za potpuno posvećenje Bogu i Crkvi.


mons. Mato Zovkić, 2007.

Za herojsko svjedočanstvo pet sestara Kćeri Božje ljubavi doznao sam početkom prosinca 1968. kao novi župnik katedralne župe, na području na kojem se nalazi samostan i crkva ove Družbe. Tada nismo smjeli javno obilježavati smrt sestara jer su ondašnje vlasti širile među nas strah. (…) Od tog prvog saznanja do danas dogodila se dijecezanska kauza za beatifikaciju Božjih službenica u kojoj sam s radošću izvršio službu suca delegata mjesnog biskupa. (...)

Radujem se da su poglavarice i članice Družbe njegovale spomen na ove Mučenice. (…) Bilo bi poželjno u Sarajevu otvoriti jednu spomen prostoriju Mučenica, kad već nemamo njihova groba. Rečeno mi je da će to biti i radujem se.


Sead T., općinski vijećnik Goražda, 2008.

I Drinskim mučenicama možemo zahvaliti za postojanje i opstanak Goražda.


Mirjana H., Zagreb, 2008.

Hvala vam za ove svijetle trenutke, drage Drinske mučenice. Molim vas da me svojim zagovorom pratite i dalje u teškim trenucima, a naročito vašem zagovoru, na njihovom životnom putu, predajem svoju djecu. (…)

Molim vas da mojoj Ivani i Rebeki budete svojom vjerom svjetlost na putu koji ih, kao žene, čeka u budućnosti.


Marija J., Zagreb, 2008.

Zahvaljujem na velikoj milosti što me Bog pozvao na mjesto velikih Mučenica koje su svoju krv prolile za vjeru. Gospodine, udijeli i mojoj obitelji obilje milosti da uvijek i u svim teškoćama ostanemo vjerni tebi, po zagovoru Mučenica.


Marijana K., Zagreb, 2008.

Drage sestre, zahvaljujem vam na uslišanoj molbi. Učinile ste da se riješi nešto što se činilo nemogućim.


Marija K., Zagreb, 2008.

Drage Drinske mučenice, svojim zagovorom i molitvom štitite našu domovinu.


Dika P., Zagreb, 2008.

Vi ste svojim životom i mučeništvom zaslužile da vas se uzdigne na oltar i da vas štuje cijeli svijet.


Ružica K., Zagreb, 2008.

Zahvaljujem na milosti koju sam dobila moleći se Drinskim mučenicama u svojim teškim trenucima života. Opasna bolest moga supruga Franje ostavljala je dojam beznadnog.

Moleći se za njega, zadobila sam milost – mi smo i dalje zajedno. Hvala!


mons. Božo Odobašić, Sarajevo, 2007.

Službenice Božje, zvane Drinske mučenice, s. Jula Ivanišević i njezine susestre duboko su utisnute u moju svećeničku duhovnost od prvih dolazaka na Pale. Kada sam kao tajnik nadbiskupa dr. Smiljana F. Čekade, 1971., bio zadužen posluživati Pale (…) pozvao sam susjeda Srbina stolara da pogleda što bismo mogli učiniti. Kada je on stigao, ubrzo su stigla još i dvojica muslimana. Jedan od njih započeo mi je dugu priču o odvođenju sestara iz samostana i konkretno mi pokazivao put pokraj groblja kojim su sestre odvedene prema Koranu i Goraždu. On je to tako pričao kao očevidac da i danas, kada god doĐem na Pale, gledam u tom smjeru i mislim na “križni put” sestara do njihova mučeništva u Goraždu. Tada nisam ni slutio da ću biti jedan od službenih svjedoka njihova mučeništva. Sretan sam da sam tako iz službenih dokumenata mogao upoznati njihov život.

One su za mene svete mučenice ove napaćene zemlje Bosne. Pale će u po-vijesti ove mjesne Crkve po njima ostati mjesto susreta i zbližavanja vjernika Zapada i Istoka, Hrvata i Srba, katolika i pravoslavaca kao i muslimana. One svima svjedoče ljubav prema Bogu Ocu i Kristu, jedinom Spasitelju svih ljudi. Uvjeren sam da će u budućnosti znak njihove ljubavi prema Kristu i dosljedno življenje zavjeta čistoće prepoznati svi ljudi dobre volje, a vjernici katolici u njima nalaziti poticaj slijediti ih. (…)

Ja im se već odavno molim i preporučujem im svoje svećeništvo. One su poticaj svima, a napose osobama duhovnog poziva, da svoju ljubav svjedočimo poput njih upravo u ovoj našoj lijepoj Bosni. Neka nas njihov zagovor traj-no prati i isprosi nam milost ustrajnosti u vjeri.


fra Stojan Zrno, misionar u Kongu, 2009.

Blago onima koji u svojoj zajednici imaju mučenike ili mučenice! One su znak Božje ljubavi. Nije li Isus rekao za sv. Pavla: “On mi je oruđe izabrano da ime moje pronese među narode. Njemu ću uistinu pokazati koliko mu je trpjeti za moje ime”.

Neka po njihovu zagovoru dobri Bog blagoslovi ovu zajednicu.


Agata Ć., Zagreb, 2009.

Zahvaljujem Drinskim mučenicama za brojne milosti koje prima moja obitelj. Svakodnevno molimo molitvu za njihovo proglašenje blaženima. Posebno im se utječe moja najstarija kći i osjeća njihovu pomoć.


s. Fidelis, Sarajevo, 2009.

Drage svete Drinske mučenice! Posebno ovih milosnih dana molim Vas, koje ste nam dale primjer ljubavi prema Isusu Zaručniku, da nam izmolite nova zvanja u našu Družbu, a nama postojanost u vjernosti i ljubavi.


s. Anđelka, Zagreb, 2009.

Prođoh sa skupinom sestara putem mučeništva naših Drinskih mučenica. Sve pročitane knjige ne mogu dočarati ovo što sam sve doživjela. Ne mogu izreći što mi se više urezalo u srce: Pale i ona brda odakle su krenule na put ili Goražde gdje su završile svoj križni put.

Jako me potreslo kad smo stajale kraj prozora s kojega su skočile pa tlo po kojem su ih polumrtve vukli – za mene sveto tlo. Imala sam potrebu da taj dio prođem na koljenima ili da ga poljubim jer je sveto i krvlju natopljeno. Mulj na Drini mi je izgledao kao da je oplemenjen nečim svetim. On također priča i vapije da ga se ne zaboravi.

Drina je ponijela ruže niz vodu, a iz mog srca veliko HVALA – za primjer i svjedočanstvo. Blagoslovite nas, pratite nas i zagovarajte nas!