s. M. Terezija Antunović, FDC     15.12.2020.

Proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Goraždu

Zadnjih godina u praksu se provodi proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Goraždu, mjestu stradanja bl. Drinskih mučenica. Budući da se na sam dan njihova stradanja, 15. prosinca, ovaj spomendan slavi u crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu, ova praksa da se njima u čas slavi sveta misa u samom Goraždu nekoliko dana ranije, od nas sestara je rado prihvaćena. Tako je  ove godine to bilo 13. prosinca. Najprije je služena sv. misa u kapelici sv. Dominika koju je, u prisutnosti nekolicine vjernika i nas sestara, predvodio župnik vlč. Josip Tadić. On je u svojoj propovjedi, tumačeći liturgijska čitanja dana, tumačio vjernost riječi Božjoj bl. Drinskih mučenica koje su to pokazale svojim životom. „One su uzor vjernosti riječi Božjoj, uzor ustrajnosti u svome pozivu, uzor u ustrajnoj i pouzdanoj molitvi, uzor snage zajedništva, uzor u plemenitosti i dobronamjernosti prema svakom čovjeku, uzor hrabrosti i spremnosti za žrtvu iz ljubavi prema Bogu. One su nam svojim životom pokazale da se ne treba ničega bojati, jer, kako je rekla bl. s. Jula 'U Božjim smo rukama i on najbolje zna što je za nas dobro.'“ naglasio je župnik Tadić.

Nakon sv. mise, sestre, župnik i vjernici su došli do spomenika bl. Drinskim mučenicama na obali Drine, tu se pomolili, zapalili svijeće i položili cvijeće. Također je položeno cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci Goražda u posljednjem ratu kao i kod spomenika na mostu Alije Izetbegovića, izgrađenog u znak sjećanja na žrtve Drugoga svjetskog rata.

"Ovim činom želimo dati pijetet svim žrtvama bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ovim činom šaljemo poruku ljudskosti, međusobne solidarnosti i zajedničkog suživota u ovom gradu i na ovim prostorima", poručio je župnik te naglasio da Goraždani itekako poštuju žrtvu časnih sestara.

Inače, uskoro bi u Goraždu trebala biti izgrađena i crkva posvećena bl. Drinskim mučenica, a građevinska dozvola se očekuje do kraja ove godine. Posjetivši lokalitet buduće crkve, župnik nam je s velikim entuzijazmom kazao: "Nadam se kako bismo na proljeće mogli započeti gradnju crkve naših Blaženica, a samim tim će i hodočasnici imati razlog više doći u naš grad. Trenutno tražimo ponude za gradnju crkve."

Dakle, svi smo pozvani molitvom i materijalnom pomoći podržati izvedbu ovoga projekta.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve