s. M. Terezija Antunović, FDC    25.03.2016.

Proslava spomendana Blaženih Drinskih Mučenica u Sarajevu

Spomendan blaženih Drinskih mučenica svečano je proslavljen euharistijskim slavljem u utorak 15. prosinca u crkvi Kraljice sv. krunice u Sarajevu. Misno slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s 18 svećenika uz asistenciju jednog đakona i nekoliko bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i pjevanje bogoslovskog zbora pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Uz veći broj vjernika i sestara Kćeri Božje ljubavi misnom slavlju su se pridružile i sestre drugih redovničkih zajednica, bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Vogošće te učenici Internata „Sv. Josip“ iz Sarajeva. U ime sestara Kćeri Božje ljubavi, na čelu s provincijalnom glavaricom s. M. Elvirom Tadić, kardinala Puljića i sve nazočne vjernike pozdravio je vlč. Oliver Jerković, rektor crkve Kraljice svete krunice i odgojitelj đaka u Internatu „Sv. Josip“ u Sarajevu.

Čestitajući sestrama i svim štovateljima bl. Drinskih mučenica ovaj spomendan, kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi ukratko progovorio o životu ovih Blaženica te se pitao odakle ovim sestrama tolika snaga da su, iako ni jedna od njih nije bila iz Bosne, bile spremne ostati tu u ratnim vremenima te izdržati put po snježnim brdima od Pala do Goražda i na kraju s povikom na usnama „Isuse, spasi nas!“ iskočiti kroz prozor da bi se spasile od nasilnika. U svom promišljanju kardinal Puljić je istaknuo da je korijen te snage ponajprije u vjerskom odgoju u obiteljima te u zahtjevnom redovničkom odgoju i pripremama za zavjete. „Upravo ti zavjeti su svjedočanstvo da su prihvatile tu kušnju kao zrenje. Nisu ni znale da će to njihovo zrenje tijekom novicijata biti snaga njihove žrtve. Kada gledamo što su sve činile, vidimo da je to zrenje prošlo kroz osobnu i zajedničku molitvu“, kazao je kardinal Puljić dodajući da je u to vrijeme u formaciji bila vrlo prisutna posebna vježba vjernosti u malome, što je sestrama pomoglo da se kasnije suoče i s teškim stvarima.

„I duh Družbe bio je u odgoju na odanost Gospodinu. To je zavjet – predanje Gospodinu; svagdanje dužnosti savjesno i s ljubavlju vršiti. Geslo Družbe bilo je: činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo. Zato su one pošle prve tim putem da bi mogle druge dovesti“, rekao je kardinal Puljić ističući nužnost izgaranja za ideale.

„Naš duhovnik u Bogosloviji učio nas je otprilike sljedećim riječima: izgorjet ćeš na oltaru Božje ljubavi ili na oltaru svjetovnih strasti. Negdje moraš izgorjeti. Zato je prevažno znati izgarati za prave ideale“, poručio je kardinal Puljić te za primjer stavio blažene Drinske mučenice.

„Danas, slaveći Drinske mučenice, naučimo biti hrabri u vjeri i vjernosti. Njihova redovnička dosljednost u spremnosti da umru za čistoću jest ono što treba ponovno vratiti, a to je vrednovanje čistoće, zavjeta čistoće po kojem srce Bogu dajem. Ne prestaje čovjek po zavjetima nositi sve svoje ljudske krhkosti, ali Crkvu posvećuje svakodnevno življenje tog predanja Gospodinu. One su nam danas i primjer i zagovornice kako se istinski treba predati Gospodinu, biti vjeran Gospodinu i ustrajavati pod križem pa i do smrti. Iako su ubijene, iako im je Drina postala grob i tijela odnijela, one danas žive među nama“, kazao je kardinal Puljić te podsjetio na veličanstven događaj beatifikacije Drinskih mučenica prije četiri godine u Sarajevu.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić se, zajedno sa svećenicima, u procesiji uputio do oltarne slike bl. Drinskih mučenica gdje smo svi zajedno izmolili molitvu za proglašenje svetima blaženih Drinskih mučenica.

Tijekom zajedničkog druženja u našem samostanu nakon misnog slavlja, provincijalna glavarica s. Elvira je na osobit način zahvalila kardinalu Puljiću za spremnost da predvodi euharistijsko slavlje na ovaj spomendan i za poticanje svih na štovanje Drinskih mučenica na razini Vrhbosanske nadbiskupija. Izrazila je želju da se još veći broj župnika angažira u organiziranju hodočašća vjernika u njihovo sarajevsko svetište, te na obližnje Pale i Goražde gdje su završile svoj životni put prolivši mučeničku krv.

Proslavi ovoga spomendana prethodila je duhovna priprava – trodnevnica sa svetim misama i prigodnim propovijedima, a predvodili su ih: mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i glavni i odgovorni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH, fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene i vlč. Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve