U nedjelju 28. veljače 2010. hodočastilo je petnaest sestara Kćeri Božje ljubavi s 40-tak vjernika laika, štovatelja Drinskih mučenica iz Zagreba i okolice, u Sloveniju odakle potječu dvije od njih, s. Krizina Bojanc i s. Antonija Fabjan. Naše prvo odredište bila je katedrala sv. Nikole u Novom Mestu, središte biskupije ovih dviju sestara mučenica. S poviješću katedrale upoznao nas je na hrvatskom jeziku g. Matija Linković, nakon čega nas je u biskupskom dvoru primio biskup mons. Andrej Glavan. Ovaj susret je završio biskupovom željom za dolaskom sestara Kćeri Božje ljubavi u njegovu biskupiju iz koje potječu s. Krizina i s. Antonija. Što reći na ovo, nego – “Čudesni su putovi Gospodnji!” – pa tko zna?!

Dionici hodočašća bili su i dvojica slovenskih štovatelja Drinskih mučenica – trajni đakon g. Franci Koncilija, uvelike zaslužan za organizaciju ovog, možemo reći, povijesnog hodočašća – za nas sestre i vjernike laike iz Hrvatske, te p. Marijan Šef, isusovac, koji je svojim povremenim prilozima u slovenskim crkvenim novinama pronosio glas o mučeništvu Službenica Božjih u Sloveniji.

Drugo odredište hodočašća bila je Šmarjeta, rodna župa s. Krizine u kojoj je u 10 sati sv. misu predslavio mons. Janez Grill, kanonik, u koncelebraciji s dvojicom svećenika i trajnim đakonom. Za vrijeme mise župljani su bili upoznati sa životom i mučeništvom Drinskih mučenica, a osobito sa životom njihove župljanke mučenice koja je u ovoj crkvi primljena u krilo Crkve te je u njoj jačala svoju vjeru molitvom i sakramentima. Poslije euharistijskog slavlja ostali smo u tišini preporučujući se zagovoru s. Krizine i njezinih susestara, da po njihovu uzoru ustrajemo na putu dobra i služenja bližnjemu.

s. M. Antonija Lučić, FDC

  Novosti o Mučenicama - Sve