Proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica u Sarajevu

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u zajedništvu s 20-ak svećenika. Misi su nazočile brojne redovnice, predvođene provincijalnom glavaricom s. M. Gordanom Igrec, bogoslovi i vjernici okupljeni u crkvi koja je i svetište blaženih Drinskih mučenica.

Prije početka misnog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Ljubo Zelenika, rektor svetišta Drinskih mučenica, potom je, započevši bogoslužje, biskup Sudar uputio prigodne riječi ukazavši na sveti primjer s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banja. Napomenuo je da Bogu nije samo ugodno srce koje je bez grijeha nego i ono srce koje nastoji iskorijeniti grijeh.

Pomoćni biskup vrhbosanski je u svojoj propovijedi najprije govorio o misnim čitanjima. Istaknuo je kako su kroz ljudsku povijest od Kaina i Abela „tekli potoci krvi“. Ustvrdio je kako paralelno s tom „rijekom krvi“ tekla i krv mučenika. Zapitao se što je to što ljudski zločin pretvara u mučeništvo?

 „U duhu današnje Božje riječi moglo bi se reći da je jedina snaga koja može učiniti tu nevjerojatnu pretvorbu jest Bog koji zločin pretvori u čudo milosti“, ustvrdio je biskup naglasivši kako je uvijek bilo onih koji su spremni da se odreknu života za drugoga i zbog Boga. Biskup se zapitao tko je onaj koji daje snagu „dati život iz ljubavi prema životu“.Odgovorivši kako je to Bog progovorio je o najteža četiri dana Drinskih mučenica.

Na kraju svete mise, biskup i svećenici uputili su se do sporednog oltara sa slikom blaženih Drinskih mučenica gdje su se zajedno s vjernicima pomolili. Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Proslavi prethodila trodnevnica sa sv. misama i prigodnim propovijedima koje su u večernjim satima predslavili mons. Tomo Knežević, fra Zvonko Miličić i mons. Anto Ćosić. Prije svake mise molila se krunica i litanije blaženih Drinskim mučenicama.

 

Izvor: www.nedjelja.ba

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve