Od prvoga broja biltena za promicanje kauze Drinskih mučenica najčešće se pisalo o mjestima koja smo posjetili, a povezana su s njihovim životom i mučeništvom. Čitajući tako retke starih biltena, počela sam razmišljati o putu Drinskih mučenica, o onoj drugoj dimenziji putovanja, prema Onome koji je Put, Istina i Život. Upoznavajući njihov životni put, spoznala sam pravu vrijednost blaženika i svetaca za nas, putujuću Crkvu. Kao uzori kršćanskoga života, pokazuju nam što znači biti sol zemlje i svjetlo svijeta. Svojim služenjem čine svijet boljim, čišćim, svetijim, svojim dobrim djelima olakšavaju bližnjima život, a sve na slavu nebeskog Oca. Drinske mučenice vršile su svoje poslanje, pokazujući i nama kako biti potpun čovjek i kršćanin ondje gdje nas je Bog postavio. A kako su to činile? Uvijek s ljubavlju i brižnošću za svakoga u potrebi. Njihovo je poslanje bezvremensko, uvijek primjenjivo. Prorok Izaija kaže: „…dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati“ (Iz 58,10). Drinske mučenice svjetlo su ovom svijetu po svojoj ustrajnosti do kraja.

Nadahnuće su za svakoga čovjeka, posebno u današnjem vremenu obilježenom razdvojenošću i udaljenošću jednih od drugih. One su svojim međusobnim zajedništvom i dobrim djelima u razdijeljenoj Bosni pokazale kako treba brinuti o drugome, jer svačiji je život dar Božji i svi smo mi jedni drugima dar. Ustrajale su u vršenju volje Oca nebeskoga i zato ih je okrunio palmom mučeništva.

Razmišljajući ranije o veličini njihove žrtve, često mi se nametalo pitanje zašto je kauza započela tek iza ovoga rata. Bez obzira na okolnosti onoga vremena, objektivno gledajući, upravo je sada pravo vrijeme. Ljudi nikada nisu bili razjedinjeniji nego što su danas. Zato su nam ovakvi primjeri zajedništva i svetosti neophodno potrebni kao pokazatelji jedinoga Puta u život.

Dinka Parlov, Zagreb

 

 

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten Vicepostulature, Br. 6 – svibanj 2011., str. 22.

  Novosti o Mučenicama - Sve