Govor načelnika općine Goražde prigodom otkrivanja spomen-ploče

Goražde, 25.09.2011.

Poštovani skupe,

Velika mi je čast i zadovoljstvo od srca pozdraviti Vas u ime građana i općine Goražde, kao i svoje osobno i zaželjeti dobrodošlicu u naš grad, koji se prostire u ovoj prekrasnoj dolini, na dvije obale rijeke Drine.

Posebne pozdrave upućujem našim časnim sestrama koje su ovdje u velikom broju na čelu s provincijalkom, s. Elvirom Tadić, uzoritom kardinalu Vrhbosanske nadbiskupije gosp. Vinku Puljiću, posebno biskupu Franji Komarici predsjedniku Biskupske konferencije BiH, zatim Nikoli Kekiću, vladiki križevačkom. Također srdačno pozdravljam i goste iz Vatikana gosp. relatora patera Jeronima Funcinski, vojnog biskupa Tomu Vukšića, župnika Marijina Dvora gosp. Luku Brkovića, zatim ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije gosp. Luku Kesedžića i goraždanskog župnika gosp. Željka Ćuturića. Pozdrave upućujem i predstavniku Medžlisa iz Goražda, glavnom Imamu Rasim ef. Džafiću, Premijeru BPK gosp. Emiru Fraštu, ministrima i poslanicima u Skupštini BPK i Parlamentu Federacije, Dopredsjedavajućoj OV općine Goražde, Vijećnicima, predsjednicima Savjeta MZ-a, suradnicima u općinskoj administraciji, direktorima i predstavnicima javnih institucija, privrednicima i svim građanima.

Povod našeg današnjeg susreta je molitveno sjećanje na pet časnih sestara – Kćeri Božje ljubavi, a koje su jučer u Sarajevu, pred hiljadama prisutnih vjernika beatificirane i uzdignute na oltar mučeništva. Ovaj grad i prostor na kojem se nalazimo predstavlja mjesto nesretnog okončanja njihovih nevinih života. Mi smo ovdje, da upravo na ovom mjestu, još jedanput iskažemo svoj duboki suosjećaj s njihovom patnjom i smrti koja ih je zadesila kroz zločin ubistva. Upravo ovaj slučaj, mučenička smrt nevinih, kao da nam hoće posvjedočiti još jedno od mnoštva paradoksa ove napaćene zemlje, koji su se u više navrata ponavljali: gdje mržnja ubija ljubav, zlo nadvladava dobro, tuga nadvladava radost. Drina i njene obale, mostovi koje je premoštavaju, nijemi su svjedoci vremena smutnje i zla koje se dešavalo kroz protok vremena. Neki joj dadoše i epitet najveće grobnice u ovom dijelu Evrope. No, kako mudri pjesnik kaže: Valja nama preko rijeke! Naravno pri tome ne smijemo zaboraviti pročitati historijski zapis, obznaniti istinu, sjećati se nedužnih uz dužno poštovanje, te aktivno činiti da omogućimo i učinimo život dostojan čovjeka, pravde i mira, međusobnog razumijevanja i poštovanja. Zato nas pogled u prošlost ne smije zarobiti, život koji živimo uzoholiti, a vrijeme koje nadolazi učiniti nespremnim za njegove izazove.

U duhu našeg današnjeg susreta, poštovani prisutni, lokalna samouprava će učiniti sve, a to smo dokazali i kroz naše dosadašnje aktivnosti, da se u ovom gradu i općini poštuju i vrednuju svi događaji kako iz njene bliže, tako i iz dalje prošlosti, a na dostojanstven način obilježavaju mjesta od značaja za sve ljude bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo.U ovom gradu i pored mnogostrukih patnji kroz koje je prolazio, nalazi se puno ljubavi i gostoprimstva, pa stoga dobro su došli svi oni koje put nanese da zajedno molimo, radimo i gradimo! Goražde je prvi otvoreni grad u BiH, grad gdje se poštuju ljudska prava, suživot i multikulturalnost.

Općina Goražde ima izuzetno dobru saradnju sa svim vjerskim zajednicama na ovom području. Raduje me što se ovdje svake nedjelje u župnom uredu Sveti Dominik održava bogoslužje za sve katoličke vjernike ovog područja. Općina će i dalje davati svoj puni doprinos i pomagati vjerske zajednice. Poštovane Časne sestre, dragi gosti, neka Vam je sretan povratak Vašim domovima i molim dragog Boga da nam svima bude na pomoći.

Hvala Vam!

Načelnik općine Goražde

mr. sc. Muhamed Ramović

  Beatifikacija - Sve