Vijest o otkrivenom spomen-obilježju Drinskim mučenicama u Goraždu

U večernjim satima u nedjelju, 25. rujna u Goraždu pored rijeke Drine, na mjestu gdje su nožem usmrćene Drinske mučenice nakon što su, braneći svoju čast, iskočile kroz prozor tadašnje vojarne, otkriveno je spomen obilježje sestrama Kćeri Božje ljubavi: s. M. Juli Ivanišević, s. M. Berchmani Leidenix, s. M. Krizini Bojanc, M. Antoniji Fabjan i s. M. Bernadeti Banja. Izgradnju spomen obilježja i ceremoniju otkrivanja organizirali su Bosansko-podrinjski kanton i Općina Goražde u suradnji s Vrhbosanskom nadbiskupijom.

Na spomen obilježju, pred koji je položeno cvijeće i zapaljene svijeće i koji su zajedno otkrili načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i provincijalna glavarica Provincije Božje providnosti sestara Kćeri Božje ljubavi s. M. Elvira Tadić, stoji napisano: „Na ovom mjestu 15. 12. 1941. godine od četničke ruke, dovedene s Pala, mučenički su ubijene braneći dostojanstvo žene i redovničku čast, sestra Jula, sestra Krizina, sestra Antonija i sestra Bernadeta, a putem je ubijena sestra Berchmana. Tijela mučenica potom su bačena u rijeku Drinu po čemu nose ime Drinske mučenice. Spomen ploču podiže Općina Goražde uz suglasnost Vrhbosanske nadbiskupije i sestara Kćeri Božje ljubavi. Goražde 24. 09. 2011.“

Na mjestu gdje su ubijene četiri sestre Kćeri Božje ljubavi i potom bačene u rijeku Drinu okupili su se predstavnici domaćih vlasti te crkveni predstavnici: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednici Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup križevački mons. Nikola Kekić, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, i veći broj svećenika. Za prigodu došlo je i oko 180 sestara Kćeri Božje ljubavi iz raznih zemalja svijeta od Brazila preko Amerike do brojnih europskih zemalja te Hrvatske i Bosne i Hercegovine na čelu s vrhovnom glavaricom s. Lucynom Mroczek (Lucina Mroček) iz Rima. Sestrama i drugim hodočasnicima pridružila se i malobrojna katolička zajednica u Goraždu s kojom su prije toga zajedno slavili svetu misu u župnom centru sv. Dominika. Ceremoniji je nazočio i veći broj drugih građana.

Pozdrav i dobrodošlicu svima uputio je goraždanski župnik velečasni Željko Čuturić izražavajući nadu da će ovaj grad uskoro dobiti i crkvu u koju će moći dolaziti brojni hodočasnici.

Nazočnima se potom obratio premijer Bosansko-podrinjskog kantona g. Emir Frašto podsjetivši da grad Goražde i čitavo Podrinje znaju što su patnje i stradanja i zlo te da su takva događanja na tom prostoru tako zgusnuta da nemaju vremena zaboraviti jedno zlo, a već se dogodi drugo te iz svega izrastu priče o herojstvu kroz vjeru i ljubav. Kazao je da su časne sestre, odane svojoj službi, stradale u prošlom ratu propagirajući nešto što bi svi poželjeli te da Goražde na herojstva ili posebne junake nije bilo nijemo. „Ovdje smo se skupili da obilježimo spomen heroinama koje su sačuvale čast i dostojanstvo i nama nametnuli obvezu za nečim boljim. Ovaj grad će se dostojanstveno odnositi prema obilježju i biti dobar domaćin svim hodočasnicama i gostima koji dođu ovdje“, istaknuo je premijer Frašto.

Podsjetivši da Goražde predstavlja mjesto nesretnog okončanja nevinih života pet sestara, načelnik Općine Goražde g. Muhamed Ramović kazao je kako su se danas tu okupili da bi iskazali blizinu s njihovom patnjom. Istaknuvši da upravo ovaj slučaj mučeničke smrti nevinih svjedoči brojne paradokse napaćene zemlje, napomenuo je da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi se u ovome gradu poštivali svi događaji iz prošlosti te na dostojan način obilježila mjesta od značaja za sve ljude, bez obzira na vjeru, naciju ili porijeklo. Naglasivši da je Goražde grad gdje se poštuju ljudska prava, suživot i multikulturalnost te da Općina Goražde ima izuzetno dobru suradnju sa svim lokalnim vjerskim zajednicama, izrazio je radost da se u tom gradu svake nedjelje u župnom centru svetog Dominika slavi sveta misa za sve katolike ovog područja. Poželjevši okupljenim sestrama i drugim gostima sretan povratak kući, napomenuo je kako će Općina i dalje davati puni doprinos te pomagati vjerske zajednice.

Kardinal Puljić je zahvalio načelniku Ramoviću i premijeru Frašti i svim strukturama koje su ovim činom poslale pozitivnu poruku te sve potaknuo na izgradnju humanog društva i svijetle budućnosti. Ukazao je na potrebu odgoja u javnosti kako bi se prepoznale nevine žrtve. Stavivši za uzor blažene Drinske mučenice, koje su izabrale svjetlo, istinu i ljubav prije mržnje i zla, izrazio je nadu da će ovaj spomen biti poruka pobjede ljubavi nad mržnjom. Naglasivši kako je za izgradnju budućnosti potrebno biti svjestan prošlosti, kazao je da budućnost treba graditi na duhovnim i moralnim vrjednotama na kojim su sestre život položile. Podsjetivši kako su svih pet časnih sestara u ovu zemlju došle da bi u njoj djelovale prosvjetno i karitativno, istaknuo je da danas, u svjetlu njihovih nastojanja, trebaju graditi dobre međuljudske odnose.

Program je završen molitvom blaženim Drinskim mučenicama na obali rijeke Drine u koju su položene crvene ruže kao znak njihove mučeničke smrti. 

(www.ktabkbih.net)

  Beatifikacija - Sve