TRODNEVNICA UOČI SPOMENDANA BL. DRINSKIH MUČENICA

Prvi dan: subota, 12. prosinca 2015. > PROBUDITE SVIJET!

Kratko razmišljanje i molitveni zazivi
Probudite svijet! – to je poziv kojega je papa Franjo u protekloj Godini posvećenog života u više navrata uputio redovnicima i redovnicama. Treba probuditi svijet koji sve više upada u ravnodušnost prema Bogu i prema čovjeku. Prisjetimo se da su prve redovničke zajednice nastale kao reakcija na ravnodušnost i osrednjost koja se uvlačila u Crkvu, nakon njezina izlaska iz katakombi. Crkva se punila prosječnim ljudima koje nije privlačio heroizam mučenika. Lagodna vremena i društvene povlastice pogodovale su osrednjost i ravnodušnost prema pozivu na svetost. (kratka šutnja)
Kad je Bog Otac naumio probuditi svijet iz nehaja i ravnodušnosti prema svemu što je Božje i što je sveto, poslao je svoga ljubljenoga Sina. On je svojim predanim životom, smrću i uskrsnućem ponovno zapalio žar i oganj ljubavi na zemlji. Otada taj Božji oganj ne prestaje gorjeti. Gori i svijetli po onima koji su mu predali svoje živote. Po onima koji, bdijući u ljubavi, svijetle svetošću života. (kratka šutnja)
I po blaženim Drinskim mučenicama Bog je naumio probuditi svijet iz mlakosti i ravnodušnosti. Po njima poziva i nas, koje smo s njima vezane duhovnim rodbinstvom: Probudite svijet! Dok se pripremamo za slavlje njihova spomendana i promatramo njihov život i mučeničku smrt, ponizno priznajmo da smo mi taj svijet koji se prvi treba probuditi. Zato s vjerom zavapimo neka siđe na nas Duh životvorac, neka nas snažno zahvati i trgne iz mrtvila i mlakosti! Molimo ga zajedno:
Po zagovoru bl. Drinskih mučenica, oslobodi nas mrtvila i mlakosti! (svi ponove)
• Dođi Duše gorljivosti, oslobodi nas ravnodušnosti koja ulazi kroz široka vrata u naše zajednice i uvlači nam se pod kožu! Molimo:
Po zagovoru bl. Drinskih mučenica, oslobodi nas ravnodušnosti! (svi ponove)
• Isuse Kriste, dođi i spasi nas od nehaja za bližnjega, od nehaja za njegovo tjelesno i duhovno dobro! Molimo:
Po zagovoru bl. Drinskih mučenica, oslobodi nas nehaja za bližnjega! (svi ponove)
• Dođi Spasitelju, izvuci nas iz naše uljuljanosti u vlastite male živote i povedi nas na široke ceste ovoga svijeta gdje toliki čekaju na nas! Molimo:
Po zagovoru bl. Drinskih mučenica, povedi nas bližnjima! (svi ponove)
• Probudi nas, Isuse! Ražari nas iznutra kako bismo mogle tvojim Duhom, kojim su gorjele i izgorjele za bližnjega naše sestre mučenice – probuditi svijet! Molimo:
Po zagovoru bl. Drinskih mučenica, ražari nas, Isuse! (svi ponove)
Završimo ove molitvene zazive riječima pape Franje upućene redovnicima kojima predlaže lijek duhovnoj bolesti ravnodušnosti i nehaja za bližnje: „Ne budite prignuti nad samima sobom, ne dopustite da vas uguše male zadjevice u kući, ne ostanite zatvorenici svojih problema… Naći ćete život darivajući život, naći ćete nadu dajući nadu, naći ćete ljubav ljubeći.“ (kratka šutnja i/ili pjesma)

Radosna otajstva krunice (na nakane izrečene u molitvenim zazivima)

Drugi dan: nedjelja, 13. prosinca 2015. > IZAĐITE IZ SAMIH SEBE!

Kratko razmišljanje i molitveni zazivi
Izađite iz samih sebe! – poziv je pape Franje upućen čitavoj Crkvi, a osobito redovnicima i redovnicama. Poruka često ponavljana od početka njegova pontifikata do danas. Nas, osobe Bogu posvećene i bližnjemu poslane, Papa potiče na izlazak iz samih sebe: „Očekujem od vas ono što tražim od svih članova Crkve: izaći iz samih sebe i poći na egzistencijalne periferije. (…) Postoji jedan čitav svijet koji čeka: osobe koje su izgubile nadu, obitelji u teškoćama, napuštena djeca, mladi kojima je oduzeta budućnost, bolesnici i starije napuštene osobe, bogati siti dobrima i s prazninom u srcu, muškarci i žene u traženju smisla života, svi koji žeđaju za Bogom.“ (kratka šutnja)
I Sin je Božji proživio svoj izlazak. Izašao je od Oca i došao na svijet. Da bi mogao poći ususret čovjeku, morao je najprije izaći iz samoga sebe. Odrekao se blistavog obličja svog božanstva i odjenuo se čovještvom, bez sjaja i blještavila. Odjenuo se skromnošću i siromaštvom. Tim istim ruhom Bog odijeva i svoje izabrane. Ne u sjajnu veličinu, kojoj se svi dive, nego u neprimjećenost i malenost gorušičinog zrna. To je Božja pedagogija. Na taj način ljubomorno čuva za se one koji su njegovi. (kratka šutnja)
I život naših sestara mučenica obilježen je dramom izlaska. Na Palama, u Goraždu i u Sjetlini proživjele su svu težinu i tvrdoću – ali i slatkoću – izlaska iz samih sebe. Uče nas kako nam je kroz običnost svakodnevice izlaziti iz sebe i sve dublje ulaziti u Očevo htijenje za nas. Pokazuju nam kako umirati sebi – ustrajno, tiho, skrovito. Pokazuju nam kako biti neopterećene vanjskom pojavnošću, kako postati slobodne od želje za ljudskom pohvalom, priznanjem i pljeskom. Zovu i nas na taj put izlaska, hrabreći nas: Izađite iz samih sebe! Svojim nas zagovorom potiču na samoodreknuće kako bismo iskusile slatkoću nutarnje slobode već sada, ovdje na zemlji, ne tek u vječnosti. Poslušajmo zov te Božje milosti. U kratkoj šutnji prepoznajmo, svaka pojedina, konkretne životne situacije preko kojih nas Bog potiče na izlazak iz sebe i ulazak u njegovu volju, pa bila ona bolna i našem umu neshvatljiva… (šutnja; zatim se može otpjevati prikladna pjesma) 

• Jednom si, Isuse, zastao na kućnom pragu obitelji Leidenix, Ivanišević, Banja, Bojanc i Fabjan. Zagledao si se u čista srca Karoline Anne, Kate, Terezije i u srca dviju Jožefa i pozvao si ih da pođu za tobom. Toga je dana započeo njihov put izlaska. Večeras ti zahvaljujemo na njihovu hrabrom iskoraku preko dragog obiteljskog praga u pustolovinu s tobom, uz velikodušni poklik: „Evo me!“
Isuse, po zagovoru bl. Drinskih mučenica, koje su sve ostavile i pošle za tobom, ohrabri nas za one životne iskorake koje nam je učiniti kako bismo bile i živjele po tvom Srcu!
(pjevamo: Gospodine, pomozi nam da te više ljubimo… ili neku drugu prikladnu pjesmu)
• Oče nebeski, put izlaska naših sestara mučenica započeo je u šesnaestoj, osamnaestoj, dvadeset prvoj, dvadeset trećoj i trideset šestoj godini života. Kada su prepoznale zov tvoga Sina, krenule su u nepoznato, ne znajući kamo će ih njihov „evo me!“ odvesti.
Oče, po zagovoru bl. Drinskih mučenica učini nas raspoloživima za radosno i oduševljeno služenje tebi u svakoj životnoj dobi.
Duše Sveti, ti si snažio korake sestara kada im je Otac dao piti iz čaše muke, kad se u njihovu životu ostvarivalo Kristovo „trebalo je“. Taj njihov posljednji izlazak dogodio se kad su imale dvadeset devet, trideset četiri, četrdeset osam, pedeset šest i sedamdeset šest godina. 
Duše Sveti, po zagovoru bl. Drinskih mučenica osnaži nas kad nam je piti iz čaše muke, prezira i odbačenosti, da po tom našem umiranju sebi mnogi pronađu put do Neba.

Litanije bl. Drinskim mučenicama

Treći dan: ponedjeljak, 14. prosinca 2015. Ø MILOSRDNE POPUT OCA

Kratko razmišljanje
Milosrdni poput Oca – geslo je Godine milosrđa koju smo započeli. Isus nas uči: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6,36). Da bi netko bio istinski kršćanin, on mora nužno biti milosrdan, jer je milosrđe srž evanđelja, bitna Božja odlika.
Želimo li biti vjerodostojne Kćeri Božje ljubavi, ući nam je u školu Božjega milosrđa. Ova Sveta godina prilika je i poticaj da često u molitvi uranjamo u otajstvo milosrđa, da se nadahnjujemo na svetopisamskim tekstovima iz kojih izbija milosrdni lik nebeskoga Oca, oslikan životom njegova Sina. (kratka šutnja)
Dok promatramo život i djelovanje naših sestara mučenica, sa sigurnošću možemo reći da su one, u svom vremenu i u svojim okolnostima, vjerno ostvarivale geslo ove Svete godine. Njihova tjelesna i duhovna djela milosrđa očit su znak i potvrda da su živjele i bile milosrdne poput Oca. Zato su one providnosni dar Božji nama danas. Gledajući njihov život, budi se naša svijest i savjest, često previše uspavana pred dramom materijalnog a i duhovnog siromaštva današnjeg čovjeka. Neka nas milosrdna djela naših sestara mučenica potaknu na obraćenje i promjenu života, u skladu s evanđeljem. (kratka šutnja)

Ispit savjesti
Potaknute primjerom bl. Drinskih mučenica, učinimo sada kratki „ispit savjesti“. Neka nam za to posluži tekst iz Bule najave Godine milosrđa Lice milosrđa (br. 15) koji sadrži pitanja u obliku ispita savjesti. Pitanja su oblikovana prema Posljednjem sudu iz Matejeva evanđelja, odnosno prema tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Zastanimo, u tišini, pred licem Istine, pred Spasiteljem, svjesne da ćemo u predvečerje svoga života biti suđene po ljubavi (sv. Ivan od Križa). Papa Franjo piše:
„Ne možemo pobjeći od riječi koje nam je Gospodin upravio i na temelju njih bit ćemo suđeni: Jesmo li nahranili gladnoga i napojili žednoga? Jesmo li primili stranca i odjenuli siromaha? Jesmo li izdvojili vremena da budemo s bolesnikom i zatvorenikom (usp. Mt 25, 31-45)? Jednako tako pitat će nas se jesmo li pomagali drugima kada ih je mučila sumnja koja ih je tjerala u očaj i koja je često izvor samoće; jesmo li bili kadri pobijediti neznanje u kojemu žive milijuni ljudi, osobito djeca koja su lišena sredstava, nužnih za oslobađanje od okova siromaštva; jesmo li bili blizu onome koji je sam i žalostan; jesmo li oprostili onome koji nas je uvrijedio i odbacili svaku srdžbu i mržnju što vode do nasilja; jesmo li imali onu strpljivost koju pokazuje Bog, koji je vrlo strpljiv s nama; jesmo li, na kraju, povjeravali Gospodinu u molitvi našu braću i sestre.“
(kratka šutnja između pojedinih pitanja)
Zahvaljujemo ti, Gospodine, za dar bl. Drinskih mučenica. Hvala ti što iz njihova života možemo iščitati kako se živi kršćansko načelo: „Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo“ (Rim 12,21). Po njihovu zagovoru učini da i kroz naš svakodnevni život isijava preobrazbena snaga tvoga milosrđa. Ne daj da nas zlo plaši i obeshrabri, već daj da ga pobjeđujemo čineći dobro i oprostom.
pjesma bl. Drinskim mučenicama)

Euharistijsko klanjanje

  Molitveni prilozi - Sve