s. M. Terezija Antunović, FDC    16.12.2017.

Proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Sarajevu

U Sarajevu je 15. prosinca proslavljen spomendan bl. Drinskih mučenica. Svečanu svetu misu u crkvi Kraljice Svete Krunice, samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi, koja je ujedno i mjesto štovanje Blaženica, predvodio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki u koncelebraciji s provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i još 15 svećenika.

Prije početka misnoga slavlja srdačan pozdrav biskupu i svim nazočnim svećenicima, sestrama, bogoslovima i ostalim vjernicima uputio  je vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve i odgojitelj mladih u internatu „Sveti Josip“.

Biskup Marko Semren u vrlo sadržajnoj propovijedi isprepleo je poruke slavlja jubileja naše Družbe, liturgijskih čitanja i mučeništva naših Blaženica.

„Obljetnice su prigoda za posvješćivanje činjenice da je Družba službenice Božje Majke Franziske Lechner sestara Kćeri Božje ljubavi dar milosti Božje Crkvi, a ne ljudsko djelo. Na početku stoji njezina otvorenost Riječi Božjoj i Božje djelovanje u njoj. Ona daje Bogu prigodu da djeluje u njoj i po njoj kao i po budućim njezinim kćerima koje žele nasljedovati Isusa Krista živeći karizmu ljubavi koja se pokazuje u služenju Bogu, osjetljivosti za bližnje, radosti u nadi, strpljenje u nevolji, postojanosti u molitvi, zajedništvu, jednostavnosti i malenosti. (...) Današnja liturgijska čitanja nam otkrivaju izvor na kojem su se napajale i životno krijepile Drinske mučenice. Prvo čitanje predstavlja nam sedmoricu braće koju ohrabruje njihova majka  da lakše mognu podnijeti mučeništvo. Evo žene-majke čijoj se hrabrosti, odvažnosti i odgovornosti dive ljudi svih vremena. (...) Današnja liturgijska čitanja nam otkrivaju izvor na kojem su se napajale i životno krijepile Drinske mučenice. One su posvjedočile vjernost Kristu. Bile su u mogućnosti birati između teške, skupocjene vjernosti koja se plaća životom, a odnosi se na bitne, neodrecive vrijednosti, i one lagane, nagrađujuće vjernosti, koja donosi oslobađanje i privilegije. (...) Drinske mučenice su dale svoj život nasljedujući Isusa Krista. Hrabre, vjerne, dosljedne, okrenute životu vječnome.  One nam poručuju da trebamo biti spremni duhovno i moralno  živjeti kao da će se već danas dogoditi naš susret s Bogom. Pozivaju nas na mudrost življenja što znači da ne smijemo čekati zadnji trenutak  našeg života da bismo surađivali s milošću Božjom, nego to trebamo činiti već sada.“

Na kraju svete mise svi nazočni su ispred slike bl. Drinskim mučenica izmolili molitvu za njihovo proglašenje svetima.

Misno slavlje svojim prelijepim pjevanjem uzveličali su bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu.

Proslavi spomendana prethodila je trodnevna priprava: molitva krunice, litanije bl. Drinskih mučenica te sveta misa s prigodnom propovijedi. Sva tri dana duhovne priprave predvodio je fra Slavko Topić, gvardijan franjevačke zajednice na Bistriku.

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je druženje svećenika, redovnica i vjernika sa sestrama sarajevske zajednice u samostanskoj blagovaonici.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve