ika.hr    28.11.2021.

Počela pobožnost bl. Drinskim mučenicama u Starom Petrovom Selu

Kao i prijašnjih godina, 25. studenoga, na obljetnicu rođenja bl. Jule Ivanišević, u Župi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu počela je pobožnost blaženim Drinskim mučenicama.
Bl. Jula rođena je u Godinjaku, a idućega dana, 26. studenoga 1893., krštena je u staropetrovoselskoj crkvi.

Ovogodišnji program vezan uz pobožnost blaženim Mučenicama započeo je slavljem mise i predstavljanjem knjige „Blažene Drinske mučenice – o desetoj obljetnici beatifikacije“.

Na početku je sve okupljene u župnoj crkvi pozdravio staropetrovoselski župnik Ivan Nikolić, a o knjizi je govorila vicepostulatorica s. M. Ozana Krajačić iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice. Među ostalim je rekla da „svetost svijetli, tiho i ustrajno. Svijetli Crkvi i svijetu, svijetli svakom čovjeku, okrenutom prema dobru i Dobrome. Svetosti nije potrebno mnoštvo riječi da bi svijetlila. Tako se i svetost blaženica ne kiti mnoštvom riječi, o njima se ne drže dugi govori niti se organiziraju značajni skupovi. Ipak, njihova svetost tiho i ustrajno svijetli u svoj svojoj snazi i čistoći. Njihova vjernost Kristu sve do mučeništva rasvjetljuje zemaljski hod svima koji ozbiljno žive svoj kršćanski poziv i teže za svetošću. O toj i takvoj svetosti govori, više slikom nego riječima, ova knjiga. Njezina svrha bila je na jednom mjestu sabrati veličanstveni događaj proglašenja blaženima Drinskih mučenica prije deset godina u Sarajevu, zatim zahvalna slavlja i događaje nakon beatifikacije i sve do danas. To je ona baština na koju je ukazao sv. Ivan Pavao II u apostolskom pismu ‚Ulaskom u novo tisućljeće‘ koju se ne smije rasuti već obvezuje na zahvalnost i nasljedovanje. Knjiga je poticaj da vjernije slijedimo Krista, svatko u svojim okolnostima i staležu, ali je i doprinos širenju glasa svetosti blaženica, među kojima je i s. Jula Ivanišević iz Godinjaka i staropetrovoselske župe.“
Sa s. Ozanom knjigu je priredila s. Pia Herman, a izdavač je Provincija Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Nakon predstavljanja knjige, misu je predslavio župnik Župe sv. Josipa u Slatini i dekan slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić. Suslavili su nekadašnji staropetrovoselski župnik mons Antun Prpić i vlč. Nikolić. Pjevanje su predvodili crkveni zbor mladih „Julini“ i veliki crkveni zbor iz Starog Petrovog Sela.

Istoga dana, u župnom dvoru održan je kratki sastanak načelnika staropetrovoselske općine Nikole Denisa, časnih sestara – predstavnica Družbe, predsjednika udruge „Bl. s. Jula Ivanišević“ Tomislava Ivaniševića i župnika Ivana Nikolića.

Vlč. Nikolić rekao je da je u tijeku izrada idejnog rješenja za prostor u centru Godinjaka, koje bi obuhvaćalo spomen-kuću bl. Jule, perivoj s kipom blaženice i kapelicu posvećenu bl. Drinskim mučenicama. Načelnik je rekao da će projekt poduprijeti općina određenim sredstvima iz proračuna, a u okviru svojih mogućnosti pomoći će i Družba Kćeri Božje ljubavi te članovi Udruge „Bl s. Jula Ivanišević“.

Sve što se planira i što bi se sljedećih godina radilo, bit će doprinos štovanju bl. Drinskih mučenica, a na osobit način bl. Jule, čije ime i mučenička smrt trebaju biti ponos župe i tog kraja.

Pobožnost se nastavlja drugim danom trodnevnice kada će misu predslaviti župnik u Okučanima o. Mario Radman. Trećeg dana misu će predslaviti župnik u Velikoj Dražen Akmačić.

Završetak pobožnosti bl. Juli i susestrama, Drinskim mučenicama bit će 15. prosinca, na dan njihove mučeničke smrti.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve