Župa Presvetog Srca Isusova s Baldekina u Šibeniku hodočastila je u Bosnu 21. i 22. kolovoza 2014. Naš župnik don Tomislav Puljić poznat je kao organizator brojnih hodočašća, svjestan poruke svakog svetačkog, osobito mučeničkog groba. Tako smo se rado odazvali i na hodočašće stopama bl. Drinskih mučenica. Župnik nas je vodio na njihovu beatifikaciju, što me je potaklo da krenem na ovo hodočašće. O njima sam prvi put čitala iz pera svećenika don Ante Bakovića. Posjetili smo crkvu Kraljice sv. Krunice u kojoj su neki naši hodočasnici ostavili fotografije svojih dragih, moleći zagovor Blaženica. Molili smo i za župljane koji nisu mogli poći s nama, ali su nam se preporučili u molitve. Na putu u Goražde pridružila nam se s. Neda koja nas je upoznala s poviješću i djelovanjem svoje Družbe Kćeri Božje ljubavi na ovim prostorima, kao i s mučeničkim hodom bl. Drinskih mučenica od Pala do Goražda hladnog prosinca 1941. Molili smo litanije i križni put Blaženica tražeći zagovor za nas i za naše mlade koji su često kušani osobito na području čistoće, a koju su najvećom žrtvom, žrtvom života, sveto sačuvale ove Mučenice.

O djevičanstvu, tom najjačem obrambenom štitu od zla, govorio nam je i naš župnik: „Najveći čovjekov napasnik, sotona, pred ničim toliko ne posustaje koliko pred djevičanstvom. Svukuda se može približiti čovjeku, ali preko djevičanstva nikako ne može prijeći. Zato se u djevičanstvu mladići i djevojke osjećaju sigurnima. Djevičanstvo u nebu ima nemjerljivu vrijednost. Iz tog su razloga i Drinske mučenice uzdignute na oltar jer su ostale vjerne svom, Bogu danom, zavjetu i pod cijenu života.“ O tome razmišljam dok molimo uz Drinu. Trenutak ispunjen divljenjem i zahvalnošću za to veliko svjedočanstvo. Sjetih se da sam prigodom beatifikacije najsnažnije doživjela kad je kao prikazni dar na sv. misi prinesena voda hladne Drine, s njihova tekućeg groba.

Na povratku u Šibenik iznosili smo svoje dojmove te jednodušno potvrdili da je to bilo posebno hodočašće. U Bosni smo doživjeli da je naša vjera sveopća te da nam je sve zajedničko – i priroda i ljudi i prošlost i jezik i sveci i mučenici. Odlučili smo više štovati naše domaće svece, što je zasluga našeg župnika i ovog hodočašća. Blažene Drinske mučenice, molite za nas!

Irena Višić

  Novosti o Mučenicama - Sve