http://www.ktabkbih.net    23.07.2018.

Hodočašće vjernika iz Gradačca i sestara putem Drinskih mučenica

U povodu 150. obljetnice od osnutka župe Sv. Marka Evanđelista u Gradačcu 21. srpnja organizirano je hodočašće u spomen Drinskih mučenica.

U hodočašću su sudjelovali župljani predvođeni župnikom vlč. Markom Hrskanovićem te pet sestara koje pripadaju redu Kćeri Božje ljubavi, a koji ove godine također obilježava 150. obljetnicu postojanja.

Župljanima je bilo osobito drago što su imali čast hodočastiti s misionarkom Vedranom Ljubić i redovnicama iz Ugande, Fedrick Komugishom i Olivijom Tumushabe. Tijekom križnog puta s njima su bile i sestre Zvonimira Nikolić i Davorka Šarić iz Sarajeva te su im pripovijedale o sestrama mučenicama koje su svoj život dale zbog svjedočenja o svojoj vjeri u burnim vremenima na početku Drugog svjetskog rata.

Hodočasnici su se najprije zaustavili na Palama, gdje su ih dočekali župnik vlč. Fabijan Stanušić i dvojica bivša gradačačka župnika vlč. Miroslav Agostini i vlč. Anto Burić, kao ugodno iznenađenje. Velečasni Stanušić pripovijedao je o župi Pale i o poslanju koje su časne sestre imale u tom brdovitom mjestašcu tijekom 20. stoljeća. U paljanskoj drvenoj crkvici na hodočasnike je poseban dojam ostavio drveni reljef na kojem su prikazane blaženice. Reljef je izradio akademski kipar Bojan Samardžić rodom s Pala u komadu jasenova drveta pronađenog u rijeci Drini.

Nakon molitve i okrjepe hodočasnici su se zaputili prema Goraždu i posljednjoj postaji križnog puta pet časnih sestara koje su nastradale od razularenih četnika u prosincu 1941. U Goraždu su hodočasnici prvo posjetili zgradu u kojoj su časne sestre bile zatočene prije svoje okrutne smrti. Danas je ta zgrada osnovna škola, a prostorija u kojoj su mučenice bile zatočene danas je učionica na drugom katu.

Vlč. Hrskanović i hodočasnici, potreseni onim što su čuli o zadnjim satima života mučenica, pomolili su se u toj učionici, a potom, uz paljenje svijeća, i ispred spomen-obilježja, te su bacili pet crvenih ruža u rijeku Drinu u znak sjećanja na sestre. Zadržali su se na obali rijeke u razmišljanju o žrtvi koje su te sestre podnijele svjedočeći o svojoj vjeri i ostajući ustrajne u služenju Katoličkoj crkvi.

Hodočasnici su u školi također zastali kod jednog natpisa: "U svjetlu budućnost" koji se, prema kazivanju sestre Davorke, tamo pojavio znakovito tijekom procesa beatifikacije časnih sestara, a nitko ne zna kako je taj natpis ondje nastao. Na kraju boravka u Goraždu hodočasnike je dočekao župnik Franjo Tomić u mjesnoj crkvi gdje je održana misa za njihove nakane.

Gradačački župljani i sestre Uganđanke vratili su se navečer u Gradačac puni dojmova i okrjepljeni molitvama te ispunjeni zadovoljstvom što su mogli hodočastiti u čast pet blaženih sestara Drinskih mučenica.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve