HODOČAŠĆE PUTEVIMA BLAŽENIH DRINSKIH MUČENICA ŽUPLJANA ŽUPE STARO PETROVO SELO

Danas, 1. listopada 2022., župljani rodne župe blažene s. M. Jule Ivanišević iz Starog Petrovog Sela sa svojim župnikom vlč. Ivanom Nikolićem i vjeroučiteljem Tomislavom Ivaniševićem, uputili su se na hodočašće blaženim Drinskim mučenicima u Sarajevo i Goražde. S njima su i naše tri sestre iz Granešine, s Ružica Golik i s. Klara Lipovac, predvođene voditeljicom hodočašća s. Danijelom Koprek. 

Na putu do Sarajeva, zaustavili su se u Novom Travniku, gdje su ih dočekali župnik Župe Presvetog Trojstva don Anto Ledić i naše sestre iz samostana bl. Drinskih mučenica. Drugotni patron Župe slavi se na obljetnicu beatifikacije Drinskih mučenica, 24. rujna. Nakon posjeta župnoj crkvi, sudionici hodočašća posjetili su i Trg naših blaženica te zavjetnu kapelu posvećenu njima u čast.

Potom su nastavili svoj put prema Sarajevu gdje je po dolasku slavljena misa u crkvi Kraljice Svete Krunice, o kojoj su hodočasnici imali priliku čuti nešto više o nastanku i izgradnji crkve. Između ostaloga, spomenuta je i s. Luka Liengitz koja je bila vratarica samostana sv. Josipa, a u crkvi se nalazi kip Srca Isusova koji joj je u presudnim i kušnjama ispunjenim trenutcima njezina života progovorio i ohrabrio za nastavak apostolskog djelovanja. Nakon mise hodočasnici su se pomolili ispred oltara bl. Drinskih mučenica, a potom su posjetili Sarajevsku katedralu i prošetali po poznatoj Sarajevskoj Baščaršiji.

U nedjelju, 2. listopada 2022. hodočasnici Župe Staro Petrovo selo uputili su se prema Palama, gdje su posjetili crkvu sv. Josipa Radnika i ostali u kratkoj molitvi. Tu su blaženice dolazile za vrijeme svoga djelovanja na Palama.

Nakon Pala nastavili su svoj put nastavili prema Goraždu, moleći križni put naših Blaženica.

Po dolasku u Goražde, dočekao ih je župnik vlč. Josip Tadić te su u župnoj crkvi sv. Dominika slavili nedjeljnu euharistiju, zajedno sa nekoliko vjernika Goraždanske župe. Osnaženi Božjom riječju, hodočasnici su pješke krenuli prema mostu gdje su se sjetili svih ubijenih na rijeci Drini, a zatim su nastavili prema školi (nekadašnjoj vojarni) i obali rijeke Drine mjestu zatočeništva i mučeništva naših blaženica, gdje su zajedno izmolili litanije i molitvu bl. Drinskih mučenica. 

Hodočasnici su prije samog povratka obišli i crkvu koja će biti posvećena blaženim Drinskim mučenicama, a trenutno je u procesu izgradnje. Povratak je protekao u zajedničkoj molitvi, pjesmi i zahvaljivanju Bogu za naše drage blažene Drinske mučenice.

Neka nas naše blaženice zagovaraju kod Gospodina!

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve