Kuća sirotinjskog kruha

Kuća »sirotinjskog kruha«

 

Među dokumentima o Drinskim mučenicama, koji se čuvaju u arhivu Vicepostulature u Zagrebu, nalazi se ovaj kratak tekst iz 1939. godine. Napisao ga je za Katolički tjednik 51/1939. (str. 5) tadašnji česti posjetitelj i dobar poznavatelj sestara na Palama dr. Čedomil Čekada, pod pseudonimom X. Autor nam otkriva tajnu na koje su sve načine sestre Mučenice “čuvale ljubav Božju”.

Pale – mala slava i Božja djela

Tihi dom sestara “Kćeri Božje ljubavi” na Kalovitim Brdima sav sja u Božjem zlatu! Grane velikih jelki krile su dva djela: dvije starice – jedna uzeta, a druga teške naravi, bez igdje ikoga, u bijedi i bolesti bile su hranjene, dvorene i pokopane po sestrama. Jednostavno su ih dovukli sestrama, a one ih primile kao najljepši dar. Sve njihove imanje bile su jelove šišarice – ali su zato istinske “Kćeri Božje ljubavi”: sebi su sve uskratile, a bake su imale kao gazdinice. I pokopale su ih jednu po jednu: u kolovozu baku Mariju, a sada u studenom baku Anu. I gotovo same su ih pokopale, vukle naime na kolicima do groblja.

Sve čini Božja ljubav! Imale su i zadušnice kao najimućnije. A usto da vidite, koji su se ručci, večere i kave podijelile putnicima, sirotinji i okolnima. To je kuća “sirotinjskog kruha”! I kradu ih, i ruše im – a one opet daju i čine. Predstojnica s. Jula i njezine sestre čuvaju ljubav Božju i vesele su, mada je zima stisla, a skupoća i rat pritisli! Dvije drage bake Boga u raju mole za ljubav i providnost Božju!

Ravnateljica preparandije u Zavodu sv. Josipa u Sarajevu, s. Štefanija, tiho je na Palama proslavila svoj srebrni jubilej: 25. godišnjicu zavjetovanja. Proslavilo se molitvom i malom intimnom slavom. Mi znamo, da će nam s. Štefanija odgojiti učiteljica za svetu vjeru i za narod te dati zdrave narodne prosvjetiteljice. (...)

I s. Berchmana nalazi se na Palama. To je prva od sestara, koje su došle u Bosnu. Učinila je mnogo dobra u školi, u novicijatu i izvan kuće. Mi je od dragosti zovemo “turska sestra”.

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten Vicepostulature, Br. 5 – studeni 2010., str. 7.

  Iz života Blaženica - Sve