s. Zorana Prcela, FDC Foto: KBLJ/ IKA    16.12.2020.

Spomen na blažene Drinske mučenice u Starom Petrovom Selu i Pleternici

Sestre iz zajednice u Pleternici na spomendan blaženih Drinskih mučenica sudjelovale su u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa na misi zornici koju je slavio župnik Antun Ćorković te su zajedno sa Božjim narodom molitvom i pjesmama posvećenim Blaženicama proslavili njihov blagdan. Nakon popričesne molitve župnik je izmolio i litanije Drinskih mučenica.

Popodne su sve setre iz zajednice u Pleternici sudjelovale na proslavi u Starom Perovu Selu u župnoj crkvi gdje je molitvom križnog puta i Litanijama blaženih Drinskih mučenica počela proslava njihovog spomendana. Potom je uslijedila sveta misa koju je predslavio mjesni župnik Ivan Nikolić. Svoju homiliju temeljio je na poruci iz Matejeva evanđelja: “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“.  Sestre su svojim činom i skokom u smrt sačuvale čistoću duše koju su neokaljanu donijele pred Zaručnika. Izgubivši zemaljski život mučeničkom i snažnom smrću, zavrijedile su nebesku slavu koju mi i danas častimo i molimo im se. Još je u homiliji vlč. Nikolić povezao i usporedio križni put Blaženica sa Isusovim križnim putem. Moleći križni put prije svete mise mogli se čuti kako su sestre na tom putu susretale osobe koje su bile pune saželjenja prema njima, htjele ih zaštiti, pomogle im kao i kod Isusa na Njegovom križnom putu, poput Šimuna i Veronike. Propovijednik je pozvao i sve da mole njihov zagovor na svom putu, da iznad svega u svim poteškoćama imaju pouzdanje u Boga i Njemu služeći zavrijede stići u Njegovo kraljevstvo.

U skladu s epidemiološkim mjerama, na misi je bio prisutan manji broj vjernika obzirom na protekle godine. Drinske mučenice bile nam zagovornice kod Gospodina  i u ovim teškim okolnostima i dale da slijedeće godine proslavimo ovaj dan u svečanijem i ljepšem ruhu.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve