Putem najmlađe Drinske mučenice

(Veliki Grđevac, 2009.)

Veliki Grđevac, župa Duha Svetoga na pola puta između Bjelovara i Daruvara, iz kojeg je putem Krista krenula s. Bernadeta (Terezija) Banja.

Pedesetak štovatelja Drinskih mučenica iz Zagreba te jedna obitelj iz Čakovca krenulo je u rodnu župu s. Bernadete, kako bi se nadahnjivali na primjeru najmlađe mučenice. Kada je krvlju posvjedočila svoju vjeru i ljubav prema Kristu, imala je tek 29 godina.

Uz  molitvu  i  pjesmu  stigli  smo  u Bjelovar gdje nas je dočekao dekan tog dekanata vlč. Josip Stipančević i uputio se s nama do ulice koja je posvećena Drinskim mučenicama. Činjenica da ove mučenice nemaju svoj grob i prilika da se zapali svijeća u toj ulici, nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnim.

U crkvi Duha Svetoga, gdje je s. Bernadeta bila primljena u krilo Crkve te primala ostale sakramente, misno slavlje predslavio je župnik vlč. Mladen Benko u kojem su uz brojne župljane sudjelovali i hodočasnici. Za vrijeme mise dječji zbor i zbor mladih je otpjevao pjesmu posvećenu Službenicama Božjim “Mučenice ljubavi”.

Sestra Ozana, vicepostulatorica kauze, nastojala je prisutnima podići svijest o štovanju svetaca i mučenika u našim životima i pozvala na odgovornost svakoga da molitvom i žrtvama pridonesemo proglašenju Drinskih mučenica blaženima. Jedna je štovateljica posvjedočila, na konkretnim životnim situacija-ma, o svom odnosu s Mučenicama, istaknuvši osobito svoju povezanost sa s. Bernadetom koja joj je uzor strpljivog služenja u domaćinskim, obiteljskim poslovima.

Nakon misnog slavlja posjetili smo mjesto na kojem je nekada bila kuća s. Bernadete i susreli se s njezinim nećakom i obitelji. Stojeći u dvorištu obitelji Banja, kratkom molitvom i pjesmom zahvalili smo Bogu Ocu za dar života i svjedočenja s. Bernadete. Potom su nas župljani, pod vodstvom župnika, toplo primili u prostorije svoje župe i veliko-dušno počastili objedom.

Na povratku smo posjetili još dvije ulice koje nose ime najmlađe Drinske mučenice, s. Bernadete (Terezije) Banja. Jedna se nalazi u njezinoj rodnoj župi Veliki Grđevac, a druga u Grubišnom Polju.

Sestra Bernadeta otišla je iz svoga mjesta u samostan riječima: “Volim umrijeti nego ne ostvariti svoj poziv”, praćena blagoslovom svoje obitelji, a mi hodočasnici, punih srdaca i blagoslovom njezinih sumještana.

Dinka Parlov

  Novosti o Mučenicama - Sve