Euharistijsko slavlje u povodu spomendana bl. Drinskih mučenica u utorak, 15. prosinca, u zagrebačkoj je prvostolnici u zajedništvu s fra Venancijem Mihaljevićem predvodio rektor katedrale mons. Josip Kuhtić. Uz mnoštvo sestara Kćeri Božje ljubavi, misu su nazočili i Suradnici Božje ljubavi, kao i redovnice drugih družbi.

Uvodeći u slavlje, mons. Kuhtić je rekao „danas se spominjemo pet Drinskih djevica, mučenica, blaženica Katoličke Crkve, časnih sestara družbe Kćeri Božje Ljubavi koje su četnici ubili za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njihova imena vrijedna su spomena. To su s. Jula, s. Berhmana, s. Krizina, s. Antonija i s. Bernardeta. Ubijene su iz mržnje prema vjeri i Bogu".

U homiliji predvoditelj slavlja je podsjetio kako je početkom Drugoga svjetskog rata u ovom dijelu Europe godine 1941. u ono burno ratno vrijeme bremenito nesigurnošću i svakovrsnim nasiljem u Marijinu domu na Palama živjela redovnička zajednica spomenutih sestara, sada blaženica, djevica i mučenica. One su njegovale bolesnike, pekle kruh djeci državnog dječjeg doma, te pomagale siromahe i prosjake s Romanije. Dana 11. prosinca 1941. četnici su opkolili Marijin dom, opljačkali ga, a redovnice odveli u zarobljeništvo. Vodili su ih po snijegu, uz preslušavanja i ispitivanja. Najprije su ubili najstariju sestru koja više nije mogla izdržati naporan hod, a ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda gdje su stigle 15. prosinca i podnijele mučeničku smrt.

Bile su ubijene iz mržnje na vjeru, na njihovo poslanje, rekao je mons. Kuktić, te naglasio kako nam je još u živom sjećanju 24. rujna 2011. godine dan beatifikacije u Sarajevu. U ovoj prigodi je podsjetio i na riječi koje je u homiliji izrekao izaslanik Svetoga Oca kardinal Angelo Amato: „Povijest Drinskih mučenica može izgledati kao primjer ljudi poniznih, koji ostaju i uvijek podliježu, pobijeđeni i poraženi. Ali u stvarnosti, gledano očima vjere, tih pet redovnica su svojom čvrstom i blagom ustrajnošću pobjednice, zla i njegove zatorne snage".

Drinske mučenice su sve žrtvovale, jer su Krista prihvatile kao jedino svoje bogatstvo i stavile ga na prvo mjesto po cijenu svojega života, rekao je mons. Kuhtić. Uz vjernost Isusu Kristu, po cijenu života ovih pet blaženica iznimni su uzori u djelotvornoj, milosrdnoj ljubavi prema bližnjemu. U tome nam mogu poslužiti kao poticaj u ovoj Izvanrednoj jubilarnoj godini božjeg milosrđa koju smo započeli. One su nam moćne zagovornice u teškim životnim kušnjama i pogibeljima u što su se već mnogi osvjedočili, zaključio je mons. Kuhtić.

Na misi je pjevao zbor sestara Kćeri Božje ljubavi uz orguljsku pratnju s. Gordana Igrec.

(www.ika.hr)

  Novosti o Mučenicama - Sve