Euharistijskim slavljem, koje je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u svetištu Drinskih mučenica u crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu, 15. prosinca 2015., svečano je proslavljen spomendan blažene s. Jule i četiri susestre Kćeri Božje ljubavi poznatih u narodu pod nazivom Drinske mučenice. Koncelebriralo je 18 svećenika uz asistenciju jednog đakona i bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te pjevanje bogoslovskog zbora Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U ime sestara Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijalnom glavaricom Provincije Božje Providnosti s. M. Elvirom Tadić, kardinala Puljića, svećenike, redovnice, bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Vogošće, osoblje Katoličkog školskog centra i učenike koji stanuju u internatu „Sv. Josip“ u Sarajevu kao i sve nazočne vjernike pozdravio je vlč. Oliver Jerković, rektor crkve Kraljice svete krunice u kojoj se na tzv. pokrajnjem oltaru nalazi slika pet sestara Kćeri Božje ljubavi otkrivena na svečanoj Euharistiji beatifikacije 24. rujna 2011. u Sarajevu.

Čestitajući sestrama Kćeri Božje ljubavi i svim štovateljima bl. Drinskih mučenica ovaj spomendan, kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi ukratko progovorio o životu blaženih: sestre Marije Jule Ivanišević rođene 1893. godine u Godinjaku, u župi Staro Petrovo Selo kod Nove Gradiške u Republici Hrvatskoj, sestre Marije Berchmane Leidenix rođene 1865. godine u Enzersdorfu, blizu od Beča u Austriji, sestre Marije Krizine Bojanc rođene 1885. godine u mjestu Zbure kod Šmarjetskih Toplica u Republici Sloveniji, sestre Marije Antonije Fabjan rođene 1907. godine u Malom Lipju kod Novoga Mesta u Republici Sloveniji te sestre Marije Bernadete Banja rođene 1912. godine u Velikom Grđevcu kod Bjelovara u Republici Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje, odakle sestrama mučenicama tolika snaga da su bile spremne ostati u ratnim vremenima te izdržati put po snježnim brdima od Pala do Goražda i na kraju s povikom na usnama „Isuse, spasi nas!“ iskočiti kroz prozor da bi se spasile od nasilnika, kardinal Puljić je istaknuo da je korijen te snage ponajprije u vjerskom odgoju u obiteljima te u zahtjevnom odgoju tijekom novicijata i pripreme za doživotne zavjete. „Upravo ti zavjeti su svjedočanstvo da su prihvatile tu kušnju kao zrenje. Nisu ni znale da će to njihovo zrenje tijekom novicijata biti snaga njihove žrtve. Kada gledamo što su sve činile, vidimo da je to zrenje prošlo kroz osobnu i zajedničku molitvu“, kazao je kardinal Puljić dodajući da je u to vrijeme u formaciji bila vrlo prisutna posebna vježba vjernosti u malome što je sestrama pomoglo da se kasnije suoče i s teškim stvarima. „I duh Družbe bio je u odgoju na odanost Gospodinu. To je zavjet – predanje Gospodinu; svagdanje dužnosti savjesno i s ljubavlju vršiti. Geslo Družbe bilo je: činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo. Zato su one pošle prve tim putem da bi mogle druge dovesti“, rekao je kardinal Puljić ističući nužnost izgaranja za ideale. „Naš duhovnik u Bogosloviji učio nas je otprilike sljedećim riječima: izgorjet ćeš na oltaru Božje ljubavi ili na oltaru svjetovnih strasti. Negdje moraš izgorjeti. Zato je prevažno znati izgarati za prave ideale“, poručio je kardinal Puljić te za primjer stavio blažene Drinske mučenice koje su iskočile kroz prozor ne zato da bi išle u smrt nego da bi se obranile od zla i mržnje pa su na kraju bile ubijene iz mržnje prema vjeri.

„Danas, slaveći Drinske mučenice, naučimo biti hrabri u vjeri i vjernosti. Njihova redovnička dosljednost u spremnosti da umru za čistoću jest ono što treba ponovno vratiti, a to je vrednovanje čistoće, zavjeta čistoće po kojem srce Bogu dajem. Ne prestaje čovjek po zavjetima nositi sve svoje ljudske krhkosti, ali Crkvu posvećuje svakodnevno življenje tog predanja Gospodinu. One su nam danas i primjer i zagovornice kako se istinski treba predati Gospodinu, biti vjeran Gospodinu i ustrajavati pod križem pa i do smrti. Iako su ubijene, iako im je Drina postala grob i tijela odnijela, one danas žive među nama“, kazao je kardinal Puljić te podsjetio na veličanstven događaj beatifikacije Drinskih mučenica prije četiri godine u Sarajevu.

„Nijedna od ovih pet sestara nije rođena u Bosni i Hercegovini, a sve su došle biti misionarke. Ovdje su život položile. Danas postoji ozračje bježanja iz Bosne i iz Hercegovine; bježati jer se treba žrtvovati. Postoji sustavno stvaranje takvog ozračja pa i u Crkvi. Priznajem da sam posebno tužan kada sam saznao za prljavu aktivnost prema kojoj nas ovdje treba što manje ostati. Boli me to. Zato ove hrabre Drinske mučenice molim da nam uliju tu hrabru vjeru da se možemo oduprijeti toj prljavoj politici i istinski na ovoj 'zemljici' opstati i ovdje vjeru misionarski svjedočiti. Neka nam tu hrabru vjeru isprose u ovim teškim vremenima“, kazao je kardinal Puljić.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić se, zajedno sa svećenicima, u procesiji uputio do oltarne slici bl. Drinskih mučenica gdje su svi zajedno izmolili molitvu za proglašenje svetima blaženih Drinskih mučenica.

Tijekom zajedničkog druženja u sestarskom samostanu nakon Misnog slavlja, provincijalna glavarica Elvira je na osobit način zahvalila kardinalu Puljiću za spremnost da predvodi Misno slavlje na ovaj spomendan i za poticanje svih na štovanje Drinskih mučenica na razini Vrhbosanske nadbiskupija. Izrazila je želju da se još veći broj župnika angažira u organiziranju hodočašća vjernika u njihovo sarajevsko svetište te na obližnje Pale i Goražde gdje su završile svoj životni put prolivši mučeničku krv.

Proslavi ovoga spomendana prethodila je duhovna priprava – trodnevnica sa Svetim misama i prigodnim propovijedima, a predvodili su ih: mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i glavni i odgovorni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH, fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i vlč. Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. (kta)

  Novosti o Mučenicama - Sve