Izvor: ika.hkm.hr    15.12.2020.

Proslava spomendana blaženih Drinskih mučenica u Velikom Grđevcu

Na spomendan bl. Drinskih mučenica, 15. prosinca mons. Vjekoslav Huzjak predslavio je misu u župnoj crkvi Duha Svetog u Velikom Grđevcu.

Svake godine spomendan bl. Drinskih mučenica obilježava se na poseban način u toj župi jer je ona rodno mjesto jedne od blaženica – Terezije s. Bernadete Banja. Na misi su koncelebrirali dekan garešničkog dekanata preč. Većeslav Magić, dekan bjelovarskog dekanata preč. Krešimir Žinić i župnik župe Veliki Grđevac vlč. Mijo Posavec.

Među ostalim malobrojno prisutnim vjernicima bile su i sestre Kćeri Božje ljubavi iz Križevaca s. Laurentina Breljak i s. Katarina Maroš te članovi obitelji Banja.

U homiliji mons. Huzjak je na početku napomenuo da smo svi, ljudski gledano, slabi i grješni, a i ovo sadašnje vrijeme obilježeno je na neki način odbacivanjem bilo kakvog oblika trpljenja, žrtve, poteškoća i tome sličnoga. To se očituje i u nespremnosti mladih ljudi da prihvate život jer osnovati nešto brojniju obitelj iziskuje požrtvovnost.

„Drinske mučenice nisu imale svoje djece, ali su imale ljude oko sebe i to ljude koji su bili i različitih vjera i nacija i statusa, ali su u svakom tom čovjeku prepoznavale Krista. Zato kad gledamo njihove živote koji su bili toliko okrenuti požrtvovnosti za ljude, želimo vidjeti gdje je izvor te požrtvovnosti. Nije izvor te požrtvovnosti bio slava, da će ih svi hvaliti, da će imati novaca, nego je izvor te požrtvovnosti bila je sveta misa, sakramenti, Krist Gospodin. On im je davao snage da mogu izdržati. On je davao snage njihovim životima da mogu ići naprijed pa i onda kad je bilo teško i kad je trebalo podnijeti mučeništvo, do prolijevanja krvi“, istaknuo je biskup.

Mons. Huzjak nadalje je pojasnio kako je prema tome jasno da se u sadašnje vrijeme, kad se sve svelo na materijalno i na ovozemaljske motive, izgubila ta snaga i iskra koja nas pokreće da bi se žrtvovali. I u ovom vremenu pandemije isto tako se očituje naša ljubav i požrtvovnost koju imamo u našim srcima na način da budemo odgovorni i brinemo za zdravlje svojih bližnjih.

Sve prisutne biskup je pozvao na nasljedovanje primjera bl. Drinskih mučenica: „Drinske mučenice su primjer nama, da i mi činimo ono što su one učinile. Nemojmo se ustručavati biti sveti, kao što se ni one nisu ustručavale.“

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve