„S posebnim osjećajem ovdje u Goraždu slavimo Drinske mučenice“, kazao je kardinal Puljić tijekom propovijedi na Misi u Goraždu

U Goraždu je, 15. prosinca proslavljen prvi spomendan Drinskih mučenica koje su 24. rujna 2011. u Sarajevu proglašene blaženima. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, zajedno s osmoricom svećenika i malobrojnim župljanima Goražda te hodočasnicima iz Sarajeva, koje je predvodio katedralni župnik i sarajevski dekan prečasni Pavo Šekerija, okupili su se najprije pored rijeke Drine. Zajedno su molili kod spomen obilježja koje su 25. rujna 2011. podigli Bosansko-podrinjski kanton i Općina Goražde u suradnji s Vrhbosanskom nadbiskupijom u čast sestrama Kćeri Božje ljubavi koje su na tom mjestu usmrćene i bačene u rijeku Drinu. Najprije je slijepa djevojka Tea izvela kratku glazbenu točku. Nakon molitve blaženim Drinskim mučenicama, kardinal Puljić i delegacija Općine Gorožde položili su vijenac ispred spomen obilježja sestrama Juli Ivanišević, Berchmani Leidenix, Krizini Bojanc, Antoniji Fabjan i Bernadeti Banja od kojih su četiri ubijene 15. prosinca 1941. na tom mjestu ispred tadašnje vojarne dok je s. Berchmana ubijena na putu iz Pala prema Goraždu. Potom su sestre Kćeri Božje ljubavi te kardinal Puljić i biskup Komarica spustili crvene ruže u rijeku Drinu kao znak mučeničke smrti blaženica.

Svetu misu u župnom centru sv. Dominika u Goraždu predslavio je kardinal Puljić u zajedništvu s biskupom Komaricom i uz suslavlje osmorice svećenika i sudjelovanje župljana i hodočasnika među kojima su bile sestre Kćeri Božje ljubavi, Služavke Malog Isusa i Školske sestre franjevke Hercegovačke provincije iz Sarajeva. Riječi pozdrava i dobrodošlice svima u svoje ime i u ime župne zajednice uputio je župnik vlč. Željko Čuturić ističući njihovu radost zbog dolaska kardinala Puljića, biskupa Komarice i drugih hodočasnika.

  Novosti o Mučenicama - Sve