Dijecezanski sam svećenik krakovske nadbiskupije, zaređen 1971. od bl. Ivana Pavla II., s kojim sam imao čast i radost surađivati kao mladi svećenik, kapelan, na dvjema župama. Osim toga, bila je još prilika bliske suradnje u radu s mladima u vidu ljetovanja vezanih uz duhovne vježbe. Suradnja s njim bila je prava radost, sve nas je oduševljavao za dušobrižnički rad.

Prije petnaest godina došao sam ovdje u planine, gdje nam je upravo prije par godina vraćeno staro mjesto (iz 1928.) za ljetovanje mladih iz Sodalicije Marijanske, koje nam je bilo oduzeto nakon drugoga svjetskog rata. U sklopu centra nalazi se i lijepa crkva od drveta i kamena, sagrađena u jubilarnoj 2000. te posvećena bl. Ivanu Pavlu II. Centar može primiti oko 150 osoba. Budući da smo na visini od 840 metara, u blizini su skijaške staze, pa zimi, osim za duhovne vježbe, dolazi k nama i mnogo skijaša. Kako vidite, ima mnogo sličnosti s Palama i sigurno sam zbog toga bio duboko dirnut poviješću i sudbinom blaženih sestara.

Prošle godine, upravo u siječnju, došla mi je vijest o njihovoj skoroj beatifikaciji. Jako sam se oduševio i potražio više podataka o Marijinom Domu na Palama te o životu i mučeništvu sestara. Odmah sam uvidio sličnost i osjetio njihovu povezanost s mojim poslanjem ovdje, koje je isto tako služenje u jednoj planinskoj „Božjoj postaji“.

Više od godinu dana svakodnevno im se molim, s velikim povjerenjem i nadom, u svojim mnogim potrebama i teškoćama, jer njima je sigurno poznata sudbina ovog posla i zvanja koje ja ovdje vršim. Osjećam njihovu blizinu i ohrabrenje koje mi dolazi kad god im se obratim. Postale su mi kao bliska rodbina. S radošću vam mogu saopćiti, a to ponosno govorim i drugima, da sam se uputio i na beatifikaciju u Sarajevo! Od tada u džepu košulje nosim njihovu malu sličicu. Osjećam da po njihovu zagovoru dolazi meni, i svima nama ovdje, Božja pomoć.

vlč. Jan Zając, Poljska

 

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten Vicepostulature, Br. 8/2012., str. 26.

  Novosti o Mučenicama - Sve