Goražde – U župnom centru sv. Dominika, 15. prosinca 2011., kardinal Vinko Puljić slavio je prvi spomendan blaženih Drinskih mučenica u zajedništvu s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i osmoricom svećenika, u prisutnosti župljana, hodočasnika i redovnica iz Sarajeva. Tom prilikom izrekao je prigodnu propovijed.

Dragi brate u biskupstvu mons. Franjo, braćo misnici, braćo i sestre!

Drinske mučenice dar su Crkvi

S posebnim osjećam danas ovdje u Goraždu slavimo Drinske mučenice, slavimo i molimo njihov zagovor na dan njihovog mučeništva. Doživjeli smo to kao dar Crkvi, da u Drinskim mučenicama imamo zagovornice, ali primjer i ohrabrenje. Jasno, da ono što su živjele i doživjele da je izvor vjere. Ljudskim mislima pratim s Pala preko ovih planina, lagano obučene, snijeg, drskost oko njih vladala, a one krhka ženska bića, samo Bog daje snagu da nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove. Neprijatelj koji želi slomiti ono sveto u nama, prvo ide nagovaranjem, želi pridobiti naklonost i kad vidi da ne može dobiti naklonost, onda počinje agresivnošću. Čovjek se divi tom trenutku, kad je trebalo pokazati izbor što napraviti, to je trenutak suradnje s Bogom. Radije smrt, nego pogaziti ovo što je sveto u meni. Onaj trenutak kad izabiru skakati kroz prozor „Isuse pomozi, spasi nas“. On je bio u njihovom srcu, pa je mogao biti i na usnama. Da nije bio u srcu, ne bi ga se sjetile ni usnama spomenuti.

Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove

Čovjek gleda tko je pobjednik? Onaj tko je svu svoju mržnju iskalio nad njima slomljenima pod prozorom i izbo noževima ili one koje su nemoćne prihvatile radije umrijeti nego pogaziti svoje žensko i redovničko dostojanstvo i izdati onoga kome su rekli Evo me. One koji su ubijali nitko više ne spominje, i ako bi trebali odgovarati. Međutim, Drinske mučenice nisu otišle u zaborav. Ruže koje smo stavili u rijeku Drinu simboliziraju mučeničku smrt. Rijeka Drina im je grob, ali one ostaju. Nama je to svijetli primjer u životu. Svatko od nas svaki dan polaže ispit vjere, polažemo ispit vjernosti, ispit ustrajnosti, ispit odanosti. Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove (Rim 8,35a). Tu je naša snaga, u ljubavi Kristovoj. Riječi „Isuse spasi nas“, mogu govoriti usta, samo ako je srce puno Isusa. A on je rekao tko hoće za mnom neka uzme svoj križ i neka me slijedi (usp. Mt 16,24). Mi koji puta možemo birati križeve, a koji puta nam ništa ne preostaje, nego to što nam je na životnom putu prihvatiti kao moj put, tada zapravo mi vjerno slijedimo Krista. Tko hoće za mnom neka uzme svoj križ. Uzeti križ, znači umirati iz ljubavi. Lijepo je to govoriti, a kad dođe trenutak da moramo svojom krhkošću dokazati da ja tu ljubav nosim, tada ja polažem taj ispit vjere. Mi svi osjećamo da nam je potrebna jača vjera. Nije Isus slučajno svojim učenicima prijekor uputio, malovjerni! Jer ljudi radije vjeruju ono što vide, i oslanjaju se na ono što je prolazno. I mi sami, više nam je drago ono što možemo potrošiti, ono u čemu možemo uživati. Od žrtve bježimo, a od snage žrtve, čovjek jača svoju vjeru, te postaje sposoban i vjeran biti.

Opredijeljenost za Krista, naša je sigurnost

Danas slaveći prvi puta blagdan Drinskih mučenica i to na mjestu njihova mučenja, imamo poseban osjećaj one su tu, one krhka bića pobijediše. One nama zagovornice postadoše, nama daju ohrabrenje da može čovjek ustrajati, da može itekako dosta toga izdržati. Nije slučajno narodna poslovica „Nedo ti Bog izdržavati, koliko možeš izdržati“. Čovjek nikad ne zna svoju dimenziju, mi smo nesigurni u sebe. Bog je naša sigurnost. Isuse spasi nas, da u ovoj našoj nesigurnosti budemo vjerodostojni svjedoci da smo tvoji. Da budemo prozračni da se iz nas može iščitati naša opredijeljenost za tvoje Evanđelje, tvoj križ, za nadu u Tebe, da si ti naša sigurnost. Neka ova naša zajednička sveta Misa i molitva za zagovor blaženih Drinskih mučenica nas ojača, da mi budemo božićna svjetiljka koja svijetli Isusovim rođenjem. Da svijetlimo da je Bog ljubav, da je došao među nas. U tom duhu želim da ovo naše zajedništvo nas zapali u ljubavi prema Kristu i ojača u vjeri, da možemo ustrajni biti, noseći svoj svagdanji križ. Amen.

Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski

Goražde, kapela sv. Dominika, 15. prosinca 2011.

  Novosti o Mučenicama - Sve