Hodočasnici Zadarske nadbiskupije putevima bl. Drinskih mučenica

U jutarnjim satima, 5. ožujka 2016., 55 vjernika iz nekoliko župa Zadarske nadbiskupije krenulo je na hodočašće u Sarajevo, Pale i Goražde, u mjesta života i mučeništva pet sestara Kćeri Božje ljubavi prozvanih „Drinske mučenice“ po rijeci Drini koja je njihov tekući grob.

Drina protječe kroz Goražde gdje su zlostavljane i ubijene zbog svog identiteta kojeg se nisu htjele odreći: vjere i zavjeta djevičanstva svom Zaručniku Isusu kojem su ostale vjerne do smrti.

Naša prva postaja bila je na Vrelu Bosne gdje smo kratko predahnuli i divili se Božjoj prisutnosti u prirodi. Tamo nas je dočekala s. M. Antonija koja je preuzela vodstvo hodočasnika po Sarajevu, Palama i Goraždu. Obogatila nas je svim podatcima koje smo čuli, ali osobito svojom spontanošću i radošću. Nakon smještaja u Katolički školski centar „Sv. Josip“, u kojem djeluju naše sestre, imali smo sv. misu u crkvi „Kraljice svete krunice“. Tamo se nalazi oltar naših sestara mučenica pred koji smo došli u procesiji moleći zagovor za različite potrebe i nakane. Potom smo imali večeru i ugodno zajedništvo u pohodu sarajevskoj katedrali, crkvi sv. Ante, đamiji, Gavrilo Principovom mostu i Baščaršiji uz nezaboravne ćevape i pivo. Osobito zahvaljujemo s. M. Antoneli, predstojnici, za svu organizaciju boravka u Bosni i srdačnu dobrodošlicu.

U nedjelju, 6. ožujka, nakon doručka uputili smo se prema Palama vidjeti mjesto gdje se nalazio samostan sestara u kojem su živjele Drinske mučenice, a koji je zapaljen odmah nakon njihova progona 11. prosinca 1941. Svetu misu smo imali u župnoj crkvi sv. Josipa u koju su odlazile i molile naše mučenice. Hvala braći franjevcima: fra Bernardu i fra Alojziju koji su nas duhovno pratili i predvodili misna slavlja i u subotu i u nedjelju kao. Hvala s. M. Ladislavi na molitvenoj podršci i zajedništvu.

Poslije euharistijskog slavlja, sabranih misli i otvorenih srdaca, krenuli smo prema Goraždu moleći križni put i na svakoj postaji razmatrali postaje „križnog puta“ Drinskih mučenica koje su proživljavale preko Romanije do Goražda. U nama su se izmjenjivala različita raspoloženja i osjećaji: od pitanja „Kako se to moglo dogoditi njima koje su svima činile dobro?“ do razmišljanja o tome što im je davalo snagu ili bolje reći „Tko?“. Odgovore i hrabrost za nošenje vlastitih križeva primili smo u poticajima i primjerima samih mučenica: u silnoj ljubavi s. M. Krizine prema euharistiji zbog koje je često plakala u trenutcima kada je nije mogla slaviti i pričestiti se; u snazi ljubavi prema sestrama s. M. Jule kada se vratila u samostan opkoljen četnicima, a mogla je pobjeći; u pobjedi Jakosti nad krhkošću zbog starosnih godina s. M. Berchmane, njezinih papuča na nogama po onako velikom snijegu i topline šala kojeg se odrekla da bi ugrijala suputnika na tom istom putu; u poniznosti i samozatajnosti s. M. Bernadete u njezinoj svakodnevnoj vjernosti Kristu u malim stvarima i dužnostima; u snažnim riječima s. M. Antonije: „Tko tebi učini zlo, ti njemu učini dobro!“. Ove su nas misli prožimale i uvodile do spoznaje zapreka koje nam priječe potpunom predanju Gospodinu kao što su to učinile naših pet sestara u životu i potvrdile ga svojom krvlju. U tišini i molitvi pohodili smo nekadašnju vojarnu u Goraždu gdje su bile zatočene i obalu rijeke Drine na kojoj se nalazi spomen ploča stavljena prilikom beatifikacije 2011. Tamo smo zapalili lampione, a u Drinu bacili pet crvenih ruža u zahvalnosti za dar njihovog života i mučeništva. Posebno smo se prisjetili i zahvalili na don Anti Bakoviću koji je rodom iz Goražda i očevidac cjelokupnog događaja koji se zbio 15. prosinca 1941. te sve zapisao u svoju knjigu „Drinske mučenice“.

Nakon ručka, zaputili smo se prema Mostaru gdje smo kratko zastali i zatim nastavili put svojim kućama. Zahvalna srca za sve primljene milosti po zagovoru Drinskih mučenica i zajedništvu koje smo stvorili u busu, nadamo se da ćemo ujedinjeni u molitvi i predanju Gospodinu sami iskusiti pobjedu Dobrog nad Zlim da ne bi Njegova Krv bila uzaludno prolivena za nas kako je često govorila Majka Franziska Lechner, utemeljiteljica družbe Kćeri Božje ljubavi čije su duhovne kćeri, Drinske mučenice, proslavile pobjedu upravo te Krvi i nama pokazale primjerom da se nemamo čega bojati jer On je pobijedio svijet.

s. Marija Beroš, FDC

Svjedočanstva hodočasnika:

„Istog dana kad nas je župnik obavijestio putem župnih obavijesti da su sestre Kćeri Božje ljubavi organizirale hodočašće blaženim Drinskim mučenicama, srce mi je od radosti zaigralo i bez razmišljanja sam odlučila da i ja želim biti dio tog hodočašća. Tog popodneva sam nazvala sestre da me stave na popis. Od dana njihove Beatifikacije, na kojoj sam i ja bila prisutna, svake večeri prije počinka izmolim molitvu za njihovo proglašenje svetima. Sve molitvene nakane koje sam preporučila u njihov moćni zagovor su ostvarene, stoga sam jednostavno morala hodočastiti našim bijelim ljiljanima. Osjećala sam snažan poticaj u svojoj nutrini, jednostavno me nešto vuklo, neki osjećaj u mojoj duši. Cijelim putem sam osluškivala Božji glas. Osjećala sam i dalje onaj isti poticaj koji me potaknuo da odem na hodočašće. Posebno sam ga doživjela u Goraždu, u sobi pored prozora gdje sam položila zapaljenu svijeću. Taj se osjećaj ne može riječima opisati ili izgovoriti, već samo u duši osjetiti. Svakome bi poželjela radost i duhovni rast koji sam doživjela u toj sobi, gdje su naše mučenice provele zadnjeg trenutke svoga života. Zahvaljujem s. Mariji Beroš i s. Antoniji Lučić na njihovom vodstvu kao i s. Antoneli Rašić. Također zahvaljujem i franjevcima koji su predslavili svetu misu i pratili nas cijelim putem. Na ovom hodočašću sam bolje upoznala njihov sveti život i produbila svoj duhovni život. Zahvalna sam Bogu što sam kršćanka i što imamo tako velike Zagovornice kod Boga. Osjećam njihovu blizinu, želim i hoću slijediti primjer njihova života, želim služiti Bogu i bližnjemu i Crkvi kojoj pripadam.“

„SMRĆU SU SVOJOM POBIJEDILE SVIJET, TIH HRABRIH DJEVICA PET. LJILJANI BIJELI PRATITE NAS NA PUTU NAŠEM U VJEČNI SPAS!“

Nada Čačić

„Isus je prošao zemljom čineći dobro i na kraju podnio mučeništvo i smrt na Kalvariji za naše spasenje. – Evo, pet Kćeri Božjeg ljubavi slijede primjer svog Učitelja i Zaručnika. Hvala im na njihovom primjeru.“

(Na putu od Sarajeva preko Pala do Goražda 6. ožujka. 2016., fra Bernard Rubinić i fra Alojzije Duvnjak)

„Neka nam svima dragi Bog podari hrabrost i vjeru bl. Drinskih mučenica. Ponosni smo što smo pripadnici Katoličke Crkve. Hvala na divnim trenutcima u ova dva dana provedena na hodočašću. Sve toplo preporučujemo u zaštitu i zagovor bl. Drinskih mučenica.“

Svetana Poborac

„Veliki, sveti i jedini Bože, hvala ti za ovu milost hodočašća našim Drinskim mučenicama kojima se već neko vrijeme zagovaramo molitvama moj suprug i ja. Dobili smo već neka svjedočanstva ozdravljenja u tijelu. I ovo sveto hodočašće je milost od Boga i znam da će biti plodova. Ispunjeni milošću Božjom, sretni smo što je vodila časna sestra Marija i Antonija – iz reda Kćeri Božje ljubavi.“

Vesna Grgić

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve