ktabkbih.net    25.10.2022.

Hodočašće zeničkih župa Bl. Drinskim mučenicama

U organizaciji Zeničkih župa u ponedjeljak, 24. listopada 2022., organizirano je hodočašće Bl. Drinskim mučenicama u Goražde pod geslom „Nasuprot povijesti okrutnosti: njegujte nježnost, bratstvo, oprost. I nosite križ Isusa Krista (Papa Franjo, Sarajevo 2015.) “ Predvođeni svećenicima fr. Matom Bošnjakom OP, don Antom Dominkovićem i don Davorom Topićem kao i uršulinkom s. Elvirom, tri autobusa hodočasnika iz svih pet Zeničkih župa uputili su se prema Goraždu, a u Sarajevu su im se priključili župnik u Goraždu i kancelar Vojnog ordinarijata don Josip Tadić, te sestre Kćeri Božje ljubavi s. Ljilja, s. Angela i s. Zvonimira.

Za vrijeme putovanja prema prema istočnoj Bosni don Josip i sestre Kćeri Božje ljubavi dali su hodočasnicima dragocjen doprinos kroz upoznavanje mučeničke povijesti i kateheze o Bl. Drinskim mučenica.

Dolaskom u Goražde hodočasnici su slavili Svetu misu koju je predslavio dominikanac fr. Mato u kapeli Sv. Dominika. U prigodnoj propovijedi fr. Mato je kazao: „Pozvani smo tražiti uzore. Svakako veliki uzor za nas je Blažena Djevica Marija koja je imala svoj životni program. A onda u njene planove Bog šalje anđela koji donosi radosnu vijest. Istina, bila je zbunjena, ali ubrzo razumije i prihvaća. Tako je i povijest Drinskih mučenica spremnost da promjene svoj program i dođu u Bosnu. Nisu očekivale velike razultate. Kad su se odlučile na poziv nadbiskupa Josipa Stadlera doći u Bosnu jedino su znale da Bog to od njih očekuje. Imale su pouzdanje u Boga. Zanimljiva je činjenica dok su ovdje u Bosni jezik naučile, svijet ih je dobro razumio. Sjetimo se Pedesetnice kako apostole svi razumiju na svome jeziku. Suprotnost od babilonske kule gdje se nitko ne razumije, ali ovdje je Crkva ona koja gradi. Naučile su od Isusa govoriti jezikom ljubavi i svi su ih razumijeli. Iz očiju se vidi tko dobro misli. Stav ovih sestara bio je mi Bogu želimo služiti nepodjeljeno. Danas je u pitanje došla riječ. Čovjek je biće riječi. Danas se svjesno ne govori istina, niti se osjeća odgvornost, već dali imam interes. Riječ se osobito drži u braku. Od blaženica želimo se učiti ovom obećanju i vjernosti da svim bićem stojimo iza toga. Na tom putu Bog je onaj koji će nam dati snagu.“

Nakon Misnog slavlja hodočasnici su se uputili kroz grad Goražde prema mjestu stradanja bl. Drinskih mučenica koje se nalazi ispred škole uz rijeku Drinu, te potom posjetili gradilište crkve čija je gradnja započela u kolovozu 2021.g., a koja će biti posvećena Blaženicama.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve