Ljubica Pribanić i Dinka Parlov    03.05.2016.

Hodočašće u Sarajevo, Pale i Goražde

U organizaciji Dječjeg vrtića Svetog Josipa, a velikim zalaganjem ravnateljice, s. Danijele Koprek, pedesetak hodočasnika uputilo se putevima bl. Drinskih mučenica u Sarajevo, Goražde i Pale 30. travnja i 1. svibnja 2016. godine. Hodošasničku skupinu činilo je nekoliko roditelja s djecom iz Dječjeg vrtića Svetog Josipa, pet sestara Kćeri Božje ljubavi, trinaestero mladih iz Sisačke biskupije pod vodstvom s. Smilje Čirko, šest članova laičke zajednice Suradnici Božje ljubavi i vjernici iz više zagrebačkih župa.

Hodočasnički put započeli smo molitvom, pjesmom i meditacijom, slaveći život i mučeničku smrt pet blaženica – s. Jule, s. Berchmane, s. Krizine, s. Antonije i s. Bernadete. Pridružili smo se sestrama u molitvi Jutarnje. Molitvom krunice, koju su predmolili Suradnici Božje ljubavi, razmatrali smo radosna otajstva kroz život i mučeništvo bl. Drinskih mučenica.

Sestra Danijela upoznala nas je s poviješću Bosne i djelovanjem Družbe na ovim prostorima, povezujući s crticama iz života Utemeljiteljice Majke Franziske.

Na ulazu u Sarajevo srdačno su nas dočekale s. Antonela i s. Zvonimira koje su bile naše pratiteljice tijekom boravka u Sarajevu, Goraždu i Palama. Prvo hodočasničko mjesto posjeta bilo je sestarsko groblje Betanija na kojem su pokopane 82 sestre Kćeri Božje ljubavi i pet kandidatica. Među grobovima posebno se ističe grob s. Luke Liengitz, sestre koja je umrla na glasu svetosti. Ispod kamenčića koji prekrivaju grobni humak i ovoga smo puta našli molbe i zahvale ljudi različitih vjeroispovijesti koji se utječu s. Luki u zagovor. I mi smo ostavili svoje prošnje i zahvale, moleći s. Luku da svojim zagovorom prati nas, naše obitelji i sve sestre Kćeri Božje ljubavi.

Nakon smještaja u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ organiziran je turistički obilazak Sarajeva pod stručnim vodstvom gosp. Danijela Stanića. Između ostaloga posjetili smo Gazi Husrev-begovu džamiju o kojoj nam je govorio mladi imam Edib, zatim pavoslavnu Sabornu Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, na sam dan Velike Subote po Julijanskom kalendaru i imali priliku obići Isusov grob.

Nakratko smo se zadržali u katedrali Srca Isusova te požurili u crkvu Kraljice sv. Krunice, ujedno svetištu bl. Drinskih mučenica, u kojoj smo nazočili sv. misi koju je predvodio vlč. Marko Stanušić. Nakon mise zadržali smo se ispred slike Blaženica u zajedničkom molitveno-meditativnim promišljanju koje su predmolili roditelji vrtičke djece, Suradnici Božje ljubavi i sestre. Ostali smo u tišini prinoseći i osobne prošnje i zahvale.

U nedjelju ujutro uputili smo se u Goražde – mjesto mučeništva i smrti bl. Drinskih mučenica. Putem smo čitali biografije sestara i potresne događaje nakon njihova zarobljavanja. Vozeći se predjelima Romanije s. Antonela nas je upoznala s mučeničkom smrću s. Berchmane te je rekla nekoliko riječi i o Goraždu, gradu na obalama rijeke Drine, za koji je rečeno da su i bl. Drinske mučenice 'zaslužne' da nije stradao u zadnjem ratu.

Na hodočasnike je posebno potresno djelovao posjet sobi zatočeništva u bivšoj vojarni, a sada osnovnoj školi. Molitvom Blaženicama i pjesmom zahvalili smo za njihov život i mučeničku smrt te se preporučili njihovu zagovoru. Ispred spomen obilježja zapalili smo svijeće i položili cvijeće, a u rijeku Drinu, njihov tekući grob, bacili pet crvenih ruža – simbola naše ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi.

Sv. misu u crkvi sv. Dominika u Goraždu predslavio je vlč. Ivo Tomašević. U propovijedi je istaknuo da bl. Drinske mučenice nisu imale granica u pružanju pomoći potrebnima kao što ni Bog ne poznaje granice u svom milosrđu prema svakom čovjeku.

Na povratku iz Goražda zaustavili smo se u crkvi Sv. Josipa na Palama. Budući da je bio 1. svibnja, blagdan sv. Josipa Radnika, patrona ove crkve i župe, hodočasnici su mogli po nakani Svetog Oca zadobiti potpuni oprost. Prečasni Fabijan Stanušić upoznao nas je s poviješću crkve, skrenuvši pozornost na reljef bl. Drinskih mučenica kojega je izradio pravoslavni vjernik s Pala, a drvo je izvučeno iz rijeke Drine.

Na kraju hodočašća obišli smo Kalovita Brda gdje je nekad bio samostan Marijin dom koji je 1941., nakon uhićenja sestara Blaženica, potpuno opljačkan i zapaljen.

Zahvalivši i oprostivši se od dragih s. Antonele i s. Zvonimire u Sarajevu nastavili smo u veselju i raspjevanosti hodočasnički put prema Zagrebu.

 

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve