U zadnjem tjednu mjeseca rujna (2014.) odlučili smo hodočastiti Mariji, Kraljici mira u Međugorje. Put nas je vodio preko Sarajeva, gdje smo zajedno sa sestrama Kćeri Božje ljubavi slavili treću obljetnicu beatifikacije Drinskih mučenica. Lijepo je bilo vidjeti moje prijatelje kako sa zanimanjem slušaju martiriologij naših Blaženica. Posebno je bilo lijepo sudjelovati na misi i vidjeti toliko mladih u crkvi Kraljice sv. Krunice. Posjetili smo i Goražde, grad mučeništva, i zgradu gdje su Drinske mučenice trpjele nasilje i ponižavanja.

Na beatifikaciji u Sarajevu, uz Mučenice, posebno su me oduševile sestre Kćeri Božje ljubavi koje su došle sa svih strana na taj svečani događaj. Još nikad u životu nisam vidio toliko radosnih sestara redovnica. Kad se toga sjetim dolazi mi na pamet rečenica iz Ivanova evanđelja: „Zaista, zaista, kažem vam: Vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost“ (Iv 16,20). Prava radost dolazi od Gospodina. On je zemaljsku žalost i trpljenje Drinskih mučenica tako obnovio da se sada svim srcem radujem i veselim njihovu uzdignuću na oltar.

Uvijek se rado sjetim gospođe Marije Hren – nećakinje mučenice bl. Antonije Fabjan – kojoj sam na prve petke i blagdane nosio sv. pričest. U razgovoru s njom nikada nije zaboravila reći da je ponosna na svoju tetu mučenicu i da joj se svaki dan preporuča u zagovor. Nedavno, pred svoju smrt, rekla mi je da želi umrijeti kako bi se mogla susresti sa svojim dragima, a posebno s blaženom Antonijom. Svi pohodi bolesnima su na mom putu do svećeništva vrlo dragocjeni trenuci. Pouzdajem se u Boga, da će on učiniti kako je najbolje, kao što je u to vjerovala naša župljanka bl. Antonija.

Ovim drugim posjetom Sarajevu mogu reći da sam ponovno doživio beatifikaciju. Božja milost bila je za mene gotovo opipljiva na obali rijeke Drine. Tu, gdje su svoje živote darovale za vjeru i ljubav prema Isusu Kristu, bio sam potresen i ganut u srcu. Molio sam blažene sestre s Drine da nas međusobno prijateljstvo još više poveže, da se svi osjećamo kao prava braća i sestre u Kristu. On nam je darovao tako velike zagovornice kao pomoć i potporu u svim problemima i kušnjama našega života.

Boštjan Gorišek

  Novosti o Mučenicama - Sve