Hodočašće biblijsko-molitvene skupine iz Granešine

Dana 25. listopada 2008. skupina hodočasnika, štovatelja Drinskih mučenica, krenula je iz Zagreba, za Sarajevo, Pale i Goražde, a cilj nam je bio proći onim putevima kojima je pet sestara Kćeri Božje ljubavi prošlo od 11. do 15. prosinca 1941. godine - od dana kada su zarobljene do dana kada su svoje zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće potvrdile vlastitom krvlju. Hrabre, velike žene, časne sestre, vjerne svom Zaručniku: s. Jula (58 godina), poglavarica zajednice, s. Berchmana (76 godina), s. Krizina (56 godina), s. Antonija (34 godine) i s. Bernadeta (29 godina).

Ideja za obilazak mjesta koja su obilježila život i smrt Službenica Božjih Drinskíh mučenica rađala se već više godina u biblijsko-molitvenoj zajednici Emanuel koja se okuplja u Duhovnom centru Kćeri Božje ljubavi u župi Granešina u Zagrebu. Odlučili smo ove jeseni ideju i realizirati! Biblijsko-molitvenoj zajednici pridružili su se i ostali štovatelji Službenica Božjih te se tako skupilo tridesetak hodočasnika.

U autobusu, na putu do Sarajeva, nakon molitve i zaziva Božjega blagoslova čitali smo izvatke iz života svake od sestara Mučenica iz knjige s. Slavice Buljan, Zavjet krvlju potpisan i vlč. Ante Bakovića, Drinske mučenice. Čitali smo i svjedočanstva zadobivenih milosti po zagovoru Službenica Božjih. Pjesma “Mučenice ljubavi" često se pjevala putem od Zagreba do Sarajeva i Goražda i natrag do Zagreba.

Na Banjskom Brijegu u Sarajevu, u Katoličkom školskom centru sv. Josipa, srdačno su nas primile i ugostile sestre Kćeri Božje ljubavi, nakon čega smo posjetili mjesto života i rada Službenica Božjih na Palama, nedaleko Sarajeva. Taj kutak netaknute prirode - livada, šuma visokih borova i vitkih breza - bio je sve do 1941. godine mjesto oporavka bolesnih sestara, svećenika i svih potrebitih. Tu je bilo nekoliko objekata, a najvažniji je bio samostan "Marijin dom", s razlogom prozvan “gostinjcem siromaha”. Na ovom su mjestu Službenice Božje vodile skroman, a tako ljubavlju bogat svagdan.

Sljedeće važno mjesto za nas bila je župna crkva sv. Josipa na Palama kamo je s. Jula sa sestrama svake nedjelje dolazila slaviti euharistiju. Sv. misu za hodočasnike predslavio je vlč. Tomo Vukšić, profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji, jedan od suradnika dijecezanskog postupka za beatifikaciju Drinskih mučenica. U svojoj propovijedi potaknuo nas je na zauzetost u širenju štovanja ovih Službenica Božjih, kao i svih duhovnih velikana našega naroda.

Sutradan smo krenuli put Goražda - gradića na obalama rijeke Drine u istočnoj Bosni - mjesto

mučeništva s. Jule, s. Križine, s. Antonije i s. Bernadete. Tu nas je dočekao gospodin Sead Tafra, općinski vijećnik, koji se angažirao da mjesto mučeništva u skoroj budućnosti bude dostojno obilježeno. Gospodin Tafra je nekoliko puta naglasio kako čvrsto vjeruje da su i sestre Mučenice zaslužne za opstanak Goražda u posljednja dva rata. Zahvalni smo za ljude poput njega koji životom svjedoče mogućnost suživota i međureligijskog dijaloga na razini svakodnevice i brige za duhovne vrijednosti.

Dok smo stajali pod prozorima zgrade, nekada vojarne, u kojoj su bile zatočene, penjali se stepenicama kojima su one kročile do drugoga kata, pjevali u prostoriji u kojoj su provele posljednje sate ovozemaljskoga Života te molili uz Drinu gdje su njihova masakrirana tijela ležala, a kasnije bila odgurnuta niz rijeku, mi štovatelji Drinskih mučenica bili smo duboko ganuti njihovim svjedočanstvom za Krista i vrjednote posvećenoga života. Vjerovali smo u njihovu živu prisutnost među nama i moćan zagovor u našim životnim borbama. Duhovno obogaćeni, s obnovljenom vjerom, nadom i pouzdanjem, vratili smo se našim obiteljima zahvalni za sva dobročinstva kojima nas je dobri Bog, po zagovoru Drinskih mučenica, obasipao ta dva dana. Mnoge su rane zacijelile, mnoga su se srca otvorila, mnogi krivudavi putovi izravnali.

Molitva na kraju hodočašća slila se u pjesmu posvećenu Drinskim mučenicama:

U vrtlogu svijeta ovoga mi trebamo prave uzore, sestre nam s Drine pomažu, one krijepe naše korake. Mučenice ljubavi, mlade čuvajte, za čisto srce kada se u ovom svijetu bore. Mučenice vjernosti, učite i nas sve kako se za vrjednote život predaje.

Ljubica Pribanić

  Novosti o Mučenicama - Sve