ika.hkm.hr    16.12.2021.

Biskup Košić predvodio proslavu spomendana bl. Drinskih mučenica

Donosimo tekst objavljen na ika.hkm.hr o proslavi spomendana blaženih Drinskih mučenica u Sisku


Misu zornicu na spomendan bl. Drinskih mučenica, u srijedu 15. prosinca 2021., u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ katedralne župe u Sisku, predslavio je biskup Vlado Košić.
Biskup je u homiliji govorio o mučeništvu koje svoju snagu crpi u ljubavi Kristovoj. „Sveti Pavao, u poslanici Rimljanima iz koje se čitao odlomak (Rim 8,33 – 39), pita se: Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? i nabraja različite nevolje, progonstva, glad, čak i mač, dajući odgovor: ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu. Upravo je ta Kristova ljubav bila izvor iz kojeg su crpile snagu blažene mučenice koje su na današnji dan prije 80 godina ubili četnici u Goraždu i sljedeći im dan tijela bacili u rijeku Drinu. One su se oduprle pokušaju obeščašćenja i nasilja te su radije skočile kroz prozor s drugog kata tadašnje vojarne, u kojoj je danas osnovna škola, a tako polomljene četnici su ih nožem ubili i ostavili na obali Drine. Sutradan ih je grobar po njihovoj zapovijedi bacio u rijeku. Njihova žrtva i krv i danas nama govore. Govore nam koliko je naš narod kroz povijest patio samo zato što smo katolici. Ali još više, kako je velika snaga vjere koja pred nasiljem izabire radije smrt negoli nevjeru prema Kristu kojem su se bile posvetile. Čovjek bi pred prijetnjom smrću tražio milost i da spasi život sve učinio što nasilnik traži, i to ne bi bilo neočekivano. Da se žrtva može toliko odupirati nasilju te radije izabere smrt, potrebna je herojska vjernost. Ali, ako tu osobu veže ljubav s Kristom, onda je moguć i takav izbor. Od vremena svetog Kvirina do blaženog Alojzija Stepinca na ovim su prostorima svoju vjeru na taj način posvjedočili mnogi mučenici“.

Govoreći o Evanđelju dana (Lk 9,23 – 26) biskup Košić rekao je da Isus traži od svojih učenika da uzmu „svaki dan svoj križ i da idu za njim“. „To svednevice ima samo Luka, a to znači da se može nositi križ, žrtvovati se i biti mučenik prihvaćajući i svakodnevne križeve i trpljenja radi Krista. Tako i mi danas svi nosimo križ i potresa i pandemije, a imamo i svaki svoj križ osobnih bolesti, nerazumijevanja među bližnjima, a i sami sebi možemo biti križ. No, ako ustrajemo do kraja, spasit ćemo se, odnosno Krist će nas spasiti. Molimo svete Drinske mučenice da mole za nas, da i nama Gospodin udijeli milost ustrajne vjernosti Kristu, našem pozivu te da budemo njegovi svjedoci“, zaključio je mons. Košić.

Misu su suslavili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, ekonom mons. Zdravko Novak i katedralni župnik Marko Karača, a služio je đakon Marin Mlađenović.

Čitanja su navijestile sestre Kćeri Božje ljubavi, iz čije su Družbe i blažene Drinske mučenice.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve