Prve Blaženice Družbe Kćeri Božje ljubavi

Našu Družbu Kćeri Božje ljubavi predobri Bog obilato je blagoslovio darom pet novih Blaženica koje su kroz cijeli svoj život ustrajno otkrivale volju Božju, vjerno je u život provodile i kao vrhunac doslovno ostvarile Pavlovu žarku želju i molbu iz poslanice Rimljanima 12,1: „Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje“. Potpuno su se i bez ostatka Bogu darovale. Koliko god se trudili i željeli to razumjeti uspjet ćemo samo i isključivo onda ako poput Drinskih mučenica u svakodnevnome duhovnom bogoslužju budemo prikazivale čitave sebe za žrtvu živu, svetu i Bogu milu.

Proteklih dana nebeska i zemaljska Crkva zajedno su veličanstvenim slavljem proslavile ovih pet hrabrih i poniznih djevica i mučenica: sestre Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu, članice Družbe Kćeri Božje ljubavi iz naše Provincije Božje providnosti. U našoj crkvi Kraljice sv. krunice na Banjskom brijegu u Sarajevu, trodnevnim duhovnim programom pripremili smo duh i dušu za svečani čin proglašenja blaženih Drinskih mučenica. Posebno dirljivo bilo je molitveno duhovno bdijenje uoči dana beatifikacije. Mladi su izveli šutljivi prikaz mučeništva sestara praćen vrlo dobro odabranom glazbenom kulisom. Iako je, izgleda, glavni razlog „nijemog“ prikaza bio taj što su u crkvi bile naše sestre i vjernici iz raznih krajeva svijeta: Brazila, Amerike, Engleske, Albanije, Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske i Slovenije, pa je bilo nemoguće odabrati na koji jezik govoriti da bi svi razumjeli, mladi su jako dobrom glumom uspjeli prenijeti svu ljepotu i sklad života naših sestara u samostanu na Palama kao i tragičnu, ali svetu mučeničku smrt na obali rijeke Drine, zaključivši dojmljivi scenski prikaz prinosom palmi, simbola svoga mučeništva, na oltar. Bdijenje su pripremile naše mlade sestre a trajalo je od 20 – 24 sata.

Na sam dan beatifikacije već od 8 sati ujutro vjernici su mogli ući u Olimpijsku dvoranu "Zetra" u koju može stati 20.000 osoba. Što je vrijeme odmicalo vidjelo se da će dvorana biti pretijesna za sve koji su pristigli na ovu veliku svečanost. Organizatori su to dobro predvidjeli pa je na vrijeme postavljen veliki video zid izvan dvorane za sve one koji, nažalost, nisu mogli ući jer su sva mjesta već bila popunjena. Od 9 do 10 sati dvoranom je odjekivala pjesma iz 1200 grla raspjevanih pjevača koliko ih je bilo u mješovitom zboru iz svih krajeva BiH i Hrvatske. U 10 sati započeo je pretprogram u kojem su nastupili razni pjevači i zborovi mladih, odraslih kao i zbor sestara iz naše i iz slovačke Provincije Blažene Djevice Marije Žalosne.

Kud god pogledaš lica ozarena radošću iščekivanja nečega velikog što se upravo treba dogoditi. Časne sestre mnogih i raznih redovničkih zajednica srdačno nam čestitaju na ovom daru neba: na našim novim blaženicama Drinskim mučenicama. A u nama se miješaju osjećaji ponosa, zahvalnosti Bogu, neopisive radosti koji odjednom prelaze u pitanje: Bože moj, je li to moguće? Jesmo li doista dočekali taj trenutak zemaljske proslave svetosti i mučeništva naših sestara Drinskih mučenica? Trebalo je proći 70 godina od njihova rođendana za nebo da bi Crkva potvrdila svetački način njihova života i herojsko mučeništvo.

Dugo vremena društvene prilike nisu dopuštale da se javno o njima govori, ali dobri Bog pobrinuo se da sve to ne ostane trajna tajna. Ne samo da je majka vlč. Ante Bakovića sve o mučeništvu sestara saznala iz prve ruke od samih krvnika nego je i mali Anto vidio njihova mrtva tijela na obali Drine i sve ono što mu je majka ispričala i što je sam vidio i doživio vjerno ispripovjedio u svojoj knjizi. Dirljivo je bilo gledati vlč. Bakovića kako sa suzama u očima promatra sliku novih Blaženica. On koji je prije 70 godina kao dječak gledao njihova izbodena, beživotna tijela, sada ih kao starac vidi od cijele Crkve proslavljene. Izvršio je svoju misiju. Vjerujem da se u srcu vlč. Bakovića u tom trenutku odvijao tihi razgovor sa svakom od njih koji je možda završio riječima pravednog i bogobojaznog starca Šimuna: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj u miru! Ta vidješe oči moje …“ Neka Bog poživi vlč. Bakovića još, da bi zajedno s nama proslavio proglašenje svetih Drinskih mučenica. Čvrsto vjerujem, molim i nadam se da nećemo dugo na to čekati.

Uz predivno okićen oltar i liturgijski prostor s obje strane kao živi dekor prostor su ispunili mnogobrojni svećenici, njih oko 450. A odmah podno oltara časne sestre koje su došle iz cijele nam Družbe Kćeri Božje ljubavi „rasute“ po svijetu. Ako ikada onda tada osjećale smo u srcima i dušama jedinstvo i zajedništvo, radost pripadnosti istoj redovničkoj zajednici koja je iznjedrila skromne ali hrabre heroine vjere i vjernosti. Ah, da je bilo još zapjevati našu himnu: Čuj me svijete čitavi, Kći sam Božje ljubavi, kako bi to bilo gromoglasno. Uz naše sestre bile su mnogobrojne sestre iz drugih Družbi tako da se broj redovnica popeo do 650. Sa svima smo se osjećale kao jedno srce i jedna duša. Drage Drinske mučenice, hvala vam na tom daru!

Euharistijsko slavlje predvodio je Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih u zajedništvu s našim kardinalima Puljićem i Bozanićem, tri nuncija i tridesetak biskupa. Na svima blistaju crvene misnice koje su izradile vrijedne ruke naših sestara u radionicama kao i mnogobrojne štole za svećenike. Zbor skladno pjeva ulaznu pjesmu a srce pojačava ritam jer bliži se toliko iščekivani trenutak: Sestre blažene s neba molite za nas! Kardinal Puljić sve pozdravlja, čita životopise sestara mučenica a potom kardinal Amato na latinskom čita dekret kojim se naše sestre Jula, Berchmana, Krizina, Antonija i Bernadeta od sada mogu častiti kao blaženice Katoličke Crkve. Dvoranom se prolomio pljesak tisuća ruku, u zraku se osjeća oduševljenje, ganuće, radost i veselje. Na svakom licu osmjeh, u oku suza radosnica, usklik radosti: Bože, velik si! Samo Tvoja ljubav može učiniti da sve procvjeta, samo Tvoja ljubav može upaliti nova svjetla… Slijedi svečano otkrivanje slike novih Blaženica, tih novih zvijezda na kršćanskom nebu. Evo ti puče kršćanski novih uzora svetosti i vjernosti Bogu i redovničkim zavjetima! Dobro pjesma kaže: Pet sestara, pet dragulja, na obzorju našem blista! Dragulji su to koje je izbrusila poniznost, trpljenje, samozataja, vjernost u malom i u velikom, posluh, skromnost, velikodušnost, dobrota! Iz srca se izvija vapaj novim blaženicama: Vi i nama pokažite, put u sjajne rajske dveri. Vi blažene mučenice, vi ljubavi Božje kćeri!

U prinosu ostavštine Drinskih mučenica, podno nove slike doneseni su: ciborij koji je nađen na zgarištu samostana na Palama, voda iz rijeke Drine, pisma i tekst formule polaganja redovničkih zavjeta. Nije ostalo puno vidljivog, ali zato nevidljivog duhovnog bogatstva na pretek su nam ostavile naše sestre Blaženice. Zagrabimo svaki dan i hranimo dušu tim blagom da bismo uvijek više postajale ljubavi Božje kćeri. Kao što lijepo reče kardinal Amato u propovijedi: Pet sestara bijahu svjesne da slijediti Krista donosi križ žrtvovanja i svakodnevnog svjedočenja: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. [...] a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.“ (Lk. 9,23-24.). Danas Crkva veliča ove svoje kćeri, istinske Kćeri Božje Ljubavi, koje su svojom mukom pokazale da su ljubav i praštanje puno jači od mržnje i okrutnosti. Kalvarija njihove patnje postala je Tabor njihove slavne preobrazbe. Odreći se sebe, uzeti križ i ići ustrajno za Kristom. Do vječnog života s Uskrslim, drugog puta nema.

Prije samog kraja naša Vrhovna Glavarica izrekla je riječi zahvale Bogu na ovom velikom daru neba: pet prvih Blaženica iz Družbe Kćeri Božje ljubavi: „Beatifikacija naših sestara Mučenica milosni je dar ne samo našoj Družbi i ovoj mjesnoj Crkvi nego cijeloj Crkvi. Karizmu naše Družbe: ljubav nevidljivoga Boga činiti vidljivom svim ljudima, koju nam je u svetu baštinu ostavila naša Utemeljiteljica, službenica Božja Majka Franziska Lechner, svaka je od njih ostvarivala, daleko od doma i domovine, konkretnim djelima ljubavi prema svima potrebitima, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Zato su primjer vjernosti redovničkome posvećenju i karizmi, odanosti Crkvi, nesebičnoga i samoprijegornoga služenja dobrobiti bližnjega.“

Među vjernicima je i rodbina Drinskih mučenica. Radosni i ponosni kao i svi u dvorani Zetra, toga dana najvećoj crkvi u BiH, kako je rekao kardinal Puljić, žele se slikati pod slikom novih Blaženica.

Poslijepodne u našoj crkvi Kraljice sv. krunice na Banjskom brijegu svečana Večernja molitva i postavljanje nove slike na novi oltar gdje će biti trajno mjesto hodočašćenja blaženih Drinskih mučenica. Pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar nadahnuto govori kako, cjelokupna svečanost proglašenja blaženima Drinskim mučenicama, ne treba jer one su odavno veće blažene i svete, ali treba nama koji smo još na putu da nam budu putokaz i pomoć, uzor i svjedočanstvo da se može ostati vjeran Bogu do kraja i uz cijenu vlastitog života. Blažene Drinske mučenice, pomozite nam da doista životom Boga hvalimo i vjerno ispovijedamo, kako smo iz duše na kraju i zapjevali!

Dobro netko reče da se najbolja i možda jedina ispravna molitva upravljena Bogu može sažeti u jednu riječ: HVALA! U nedjelju smo, stoga, euharistijskim slavljem koje je predvodio kardinal Puljić u našoj crkvi Kraljice sv. Krunice, zahvalili dragom Bogu za dar pet novih Blaženica, prvih iz naše Družbe Kćeri Božje ljubavi. Ujedno smo proslavili i stotu godišnjicu izgradnje i postojanja naše crkve posvećene Kraljici sv. Krunice. Crkva je bila premalena za sve koji su željeli sudjelovati u ovom slavlju. U propovijedi se kardinal Puljić osvrnuo na zbornu molitvu: Bože, ti svoju svemoć očituješ najvećma praštanjem i milosrđem, rekavši potom kako onaj tko oprašta postaje božanski jak. Kakva spoznaja! Svaki dan imam priliku opraštati sebi i drugima i tako sve više jačati svoju vjeru i ljubav prema Bogu i bližnjemu. Na kraju mise naša Provincijalna Glavarica zahvalila je Bogu i svima onima koji su svojim zalaganjem doprinijeli da dođe do ovog velebnog slavlja: beatifikacije Drinskih mučenica.

Poslijepodne pohodismo mjesto mučeništva Drinskih mučenica u Goraždu, gradiću u Istočnoj Bosni. U molitvi i tihom klanjanju u prostoriji bivše vojarne, dozivasmo u pamet i srce tjeskobu i strah koje su sestre Mučenice proživljavale na tom mjestu prije 70 godina, diveći se istovremeno njihovoj odvažnosti i ustrajnoj vjernosti. Nedaleko zgrade na obali rijeke Drine otkrivena je spomen-ploča koju je dala izraditi općina Goražde u suradnji s vrhbosanskom nadbiskupijom i našom Družbom. Molitvom, u koju smo utkali svu ljubav, štovanje i prošnje blaženim sestrama Juli, Berchmani, Krizini, Antoniji i Bernadeti, izgovorenom na obali rijeke Drine završismo ovaj prvi dio zemne proslave svetačkog života i herojskog mučeništva naših dragih susestara. Pogleda upravljena k nebu, a s željom u srcu da čim prije dođe do završnog dijela u kojem će biti ubrojene u zbor svetih, radosni pođosmo na sve četiri strane svijeta obogaćeni i osnaženi njihovim primjerom.

Drage blažene Drinske mučenice, izmolite nam kod Boga milost da uvijek ostanemo vjerne Bogu i svojim redovničkim zavjetima!

s. Danica Sanader, FDC

  Beatifikacija - Sve