Kćeri katoličkih obitelji

»Drinske mučenice nisu tražile mučeništvo, ali vjernost evanđelju stavile su ispred svoga života. Sjedinjene s Isusovom smrću mogle su se suočiti s mučeništvom«, naglasio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći svečano euharistijsko slavlje na prvi spomendan blaženih Drinskih mučenica u četvrtak 15. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici. U misnome slavlju koncelebrirali su pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić i tridesetak dijecezanskih i redovničkih svećenika, uz sudjelovanje mnogih redovnica - među kojima su bile i sestre družbe Kćeri Božje ljubavi s provincijalnom glavaricom s. M. Elvirom Tadić - kao i brojnoga vjerničkog puka.

U homiliji je kardinal Bozanić odao priznanje i zahvalnost sestrama kćeri Božje ljubavi za njihovo svjedočenje i služenje u Crkvi, kao i svima onima koji su uložili napor da spomen na ubijene sestre ne bude »otplavljen u zaborav«, jer - kako je naglasio - »šutnja, koju je nametalo mračno razdoblje totalitarizma, donekle je to i obećavala, ali one su nam danas stavljene za uzor kršćanske vjernosti«. Podsjetio je zatim na povijest družbe Kćeri Božje ljubavi i njihov dolazak »u ratovima i osvajačkim pohodima, ispaćenu zemlju Bosnu«, kao i na ratnu 1941. koja je sestre zaustavila u apostolatu, a neke odvela i u mučeništvo. »Zaogrnute svetim siromaštvom i povezane čvrstim vezom sestrinske ljubavi, odlučile su slijediti Krista sve do smrti«, kazao je kardinal.

»Drinske mučenice su kćeri katoličkih obitelji. A mi znamo da se u obitelji primaju temelji vjere i ljudskosti. Po obiteljskoj molitvi stvara se ozračje za duhovna zvanja i spremnost na služenje bližnjima. Poslušnost roditeljima te briga za braću i sestre uči žrtvi i odricanju, a povezanost s Crkvom otvara prostor za Božji poziv. Rastući u takvim obiteljima, Drinske su se mučenice kao mlade djevojke odlučile posvetiti Bogu po svetim zavjetima, a vjera i vjernost Bogu u redovničkom životu dovela ih je do časti oltara. No, život sestara Drinskih mučenica nije bio neka čudesna prisutnost među ljudima. Radile su one obične, kako bismo danas rekli, manje važne poslove, koristeći sve na osobno posvećenje... A mi znamo da bi život bio prazan bez tih malih gesta plemenitosti i nesebičnosti«, poručio je zagrebački nadbiskup.

Kardinal Bozanić je kazao da su Drinske mučenice »podnijele mučeništvo zbog vjernosti Katoličkoj Crkvi i svojim redovničkim zavjetima«, a »njihovo je mučeništvo dio patnje i stradanja tisuća nevinih žrtava toga razdoblja, kako u našem narodu tako i po čitavom svijetu«. (I. Uldrijan)

  Novosti o Mučenicama - Sve