Jasna Kajtar    30.06.2016.

Pleterničani na putovanju tragovima života i smrti blaženih Drinskih mučenica

Ujutro 25. lipnja 2016. pedesetak župljana župe svetog Nikole iz Pleternice, od kojih su većina članovi župnog zbora, predvođeni župnikom vlč. Antunom  Ćorkovićem i s. Zoranom Prcela te uz pratnju s. Laurentine Breljak, krenulo je na put u Goražde i Sarajevo.

Vodila nas je želja da bolje upoznamo i shvatimo život, posvećenost Bogu i mučeništvo blaženih Drinskih mučenica. Njihovo djelo, dobročinstvo, sebedarje drugima i vjernost Bogu često su mi bili poticaj u životu.

Sunčan i vruć ljetni dan prolazio je brzo, a slike lijepih bosanskih krajolika kroz prozor autobusa miješale su se s pjesmom, molitvom i druženjem hodočasnika.

U Sarajevu nas je dočekala sestra Antonela Rašić koja nam je bila vodič za našeg boravka u Sarajevu. Putujući od Sarajeva prema Goraždu sestra Antonela nam je pobliže opisivala život, požrtvovnost, a potom mučeništvo i smrt Drinskih mučenica.

Tijekom te duhovne priprave stigli smo u Goražde, mali gradić uz rijeku Drinu. Za nas je bio velik. Velik po muci i poruci koju su nam ostavile Blažene sestre. Ušli smo u školu, ondašnju vojarnu s ružama i svijećama u rukama, a u srcu s dubokim poštovanjem,  pogotovo se to jako doživjelo kad smo došli u učionicu i do prozora s kojeg su sestre otišle u smrt i vječni život.

Ganuće, divljenje, strah, poštovanje, tuga, to su osjećaji koji su me na tom mjestu  obuzeli. Svi smo osjetili nešto veliko, ljudsku slabost koja može postati snaga, ako ljubimo Boga. Spustili smo se do obale Drine i pustili pet ruža u rijeku koja je njihov hladni grob. Drina još uvijek teče kao što će vječno teći i njihova poruka ljubavi, zajedništva i mira.

Odlazimo iz Goražda mirno, tužno, svatko sa svojim mislima i molitvama. Na putu za Sarajevo posjetili smo Pale, mjesto gdje su Mučenice imale samostan, živjele i pomagale ljudima. U maloj drvenoj crkvi sv. Josipa imali smo euharistiju koju je predvodio župnik Antun Ćorković.

Dolazimo u Sarajevo gdje smo bili smješteni u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“. Tu su nas dočekale i ostale drage i ljubazne sestre Kćer Božje Ljubavi. Radost i osmijeh na njihovu licu gledali smo cijelo vrijeme boravka u Centru.

Drugi dan nazočili smo sv. misi u crkvi Kraljice svete Krunice u kojoj su Blažene sestre položile svete zavjete. S velike oltarne slike bl. Drinskih mučenica u toj crkvi Bog nam je slao svjetlo nade i spasenja.

Nakon sv. mise s. Antonela povela nas je u obilazak Sarajeva, divnog grada u kojem se različite kulture isprepliću, razilaze, spajaju  i traže. Vidjevši Katedralu, pravoslavnu crkvu, centar grada, Baščaršiju, krenuli smo prema Bistriku gdje nas je u crkvi sv. Ante dočekao fra Ivan Šarčević koji je rodom iz Pleternice.

Prepuni dojmova, slika i informacija krenuli smo kući. Ovo putovanje tragovima života i mučeništva blaženih Drinskih mučenica budi u meni snažan osjećaj zahvalnosti našim sestrama i svećeniku u Pleternici, a posebno s. Zorani koja je sve ovo organizirala te sestrama u KŠC-u „Sv. Josip“ u Sarajevu koje su nas ljubazno ugostile i čiju vedrinu nećemo zaboraviti. Hvala s. Antoneli koja nas je svojim vodstvom tako obogatila i duhovno nahranila.

Hvala vama bl. Drinske mučenice što ste nam vašim životom pokazale kako se živi i radi za bližnjega i kako se djelovanjem, molitvom i unutrašnjim opredjeljenjem iskazuje ljubav i posvećenost Bogu.

 

                                                                                

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve