s. Katarina Pendeš, FDC    14.12.2021.

Održana Tribina u čast blaženih Drinskih mučenica

Dana 13. prosinca 2021. u dvorani Duhovnog centra u Granešini održala se Tribina o desetoj obljetnici beatifikacije Drinskih mučenica, pod vodstvom moderatora Maria Raguža, urednika i novinara na Hrvatskoj televiziji. Na samom početku s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica, uputila je prigodnu riječ pozdravivši sve okupljene, te naglasivši kako je snažna poruka jedinstva i zajedništva naših blaženica nama koji živimo u vremenu mnogih i jakih podjela.

Na tribini su sudjelovali fra Jure Šarčević, OFMCap., s. M. Slavica Buljan te s. M. Ozana Krajačić, vicepostulatorica.

Fra Jure Šarčević je ukratko opisao sadržaj i važnost same monografije te naglasio da je mučeništvo naših blaženica primjer kako je ljubav koja prašta jača od svake mržnje, te kako je mučenik u prvom redu svjedok za Isusa, a Blaženice su nam primjer kako nasljedovati Isusa čitavim životom.

Potom je s. M. Slavica Buljan govorila o tijeku kauze te promicanja glasa svetosti blaženih sestara. Sestra Slavica je istaknula kako je već samim saznanjem o njihovoj mučeničkoj smrti započelo i samo uvjerenje o njihovoj svetosti. Iako se u to vrijeme o Drinskim mučenicama nije smjelo govoriti, ubrzo je među narodom započelo njihovo štovanje i to „živom riječju, perom i kistom.“ Sestra je istaknula osobe koje su se od njihove smrti pa sve do proglašenja blaženima zalagali i promicali njihovu svetost. Tijek kauze i njen zahtjevan put prikazala je sestra prisjećajući se ljudi i događaja koji su na kauzu najviše utjecali i kojima se može zahvaliti za ogroman trud kako bi blaženice bile uzdignute na čast oltara.

S. M. Ozana Krajačić je govorom o kršćanskom smislu mučeništva naglasila tko su zapravo Drinske mučenice te „baštinu koju one predstavljaju, a koja se ne smije rasuti.“ Drinske mučenice blago su Crkve koje nas potiču da u naš svijet nosimo svetu baštinu koju su nam i one prenijele i ostavile. Sestra je naglasila kako je naša dužnost da čuvamo spomen na ove svjedokinje vjere te je to ujedno i razlog našega okupljanja na ovoj tribini. Iskrivljeno je gledati u Drinskim mučenicama junakinje te smisao gledati u tome da budemo prvi, da budemo junaci, kaže sestra Ozana. Blaženice nisu niti htjele biti junakinje, nego su one svojim svjedočanstvom postale mučenice koje umiru iz ljubavi prema Kristu. One su za Krista bile spremne izložiti cijeli svoj život, razlog njihove smrti bila je njihova odluka da ostanu vjerne Kristu i Crkvi i upravo je to veličina svakog mučenika, a tako i naših blaženica, kaže s. Ozana Krajačić.

Cijeli program popratio je i zbor sestara Kćeri Božje ljubavi sa pjesmama u čast Drinskim mučenicama te zbor „Eleos“ iz župe Svetog Martina iz Dugog Sela pod vodstvom s. Mirjane Potnar.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve