Moja rodna župa Ajdovec dala je mnogo duhovnih zvanja, a među njima i dva svetačka uzora koji su na mom životnom putu, kao bogoslovu, veliki blagoslov.

Još sam za vrijeme studija upoznao lik svoga vršnjaka časnoga slugu Božjega Janeza Gnidovca. Njegov me svet život potaknuo na euharistijsku pobožnost, a njegova poniznost, koja je izražena i u njegovu biskupskom geslu „Svima bijah sve“ (1 Kor 9,22), potiče me da budem dobar prema svima.

Blažene Drinske mučenice, a osobito bl. s. Antoniju Fabjan upoznao sam kad sam odlučio odgovoriti na Božji poziv i zaputiti se putem svećeništva. Bilo je to na početku bogoslovije, kada sam bio na razgovoru kod novomeškog biskupa mons. Andreja Glavana. Biskup me obradovao viješću o beatifikaciji Drinskih mučenica, među kojima su i dvije Slovenke – jedna iz moje rodne župe. Tada sam prvi puta čuo za njih. Počeo sam se nadahnjivati na njihovu svjedočanstvu za Krista. U to vrijeme u mojoj župi se počelo razmišljati o oltarnoj slici i o tome što bi na njoj bilo prikazano. Predlagao sam da pokraj glavnog motiva, a to je Presveto Trojstvo, dodamo još naše velike svetačke uzore, kao što su: bl. mučenik Lojze Grozde, sluga Božji Janez Gnidovec,, bl. Ivan Pavao II. i bl. mučenica s. Antonija Fabjan – što je i učinjeno.

Organizirali smo i hodočašće na beatifikaciju u Sarajevo, što mi je ostalo u vrlo lijepom sjećanju. Uoči beatifikacije, sudjelovali smo na bdijenju u crkvi Kraljice sv. krunice gdje smo kroz meditaciju i pjesmu, molitvu krunice i scenske prizore mogli upoznati život i mučeništvo blaženih sestara. Bila mi je osobita čast da sam kao predstavnik Slovenaca predmolio deseticu krunice na slovenskom te u posudu u kojoj je posađena palma dodao grudu slovenske zemlje. Kao i sve druge hodočasnike iz Slovenije i mene je dirnula svečana misa beatifikacije u dvorani Zetra. Posebno lijep događaj bio je susret sa sestrama Kćeri Božje ljubavi, koje su svojim oduševljenjem i radošću pokazale karizmu Blaženica. Svi ti događaji i molitve pomogli su mi upoznati njihov svet život, a osobito snažno svjedočanstvo za Krista u trenutku kušnje. Zahvalan sam Bogu što potječem iz kršćanske sredine i što imam tako velike zagovornice kod Boga. Na svom putu prema svećeništvu osjećam njihovu blizinu i želim slijediti njihov primjer te tako služiti Bogu i ljudima.

bogoslov Boštjan Gorišek, Slovenija

 

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten Vicepostulature, Br. 8/2012., str. 24.

  Novosti o Mučenicama - Sve