Treće korizmene nedjelje, na dan spomena na Drinske mučenice, 15. ožujka 2009., skupina hodočasnika iz Zagreba, štovatelja Drinskih mučenica, uputila se u selo Godinjak, župa Staro Petrovo Selo, iz kojega je na put svetosti godine 1914. krenula s. M. Jula (Kata) Ivanišević, riječima Idem služiti Isusu.

Dolaskom u Staro Petrovo Selo u župnom uredu dočekao nas je župnik vlč. Antun Prpić, gdje nam je priređen topao doček. Uz vlč. župnika, dočekala nas je i novinarka radija Nove Gradiške, Višnja Mikić, koja je napravila kratak intervju s dvoje hodočasnika za vjersku katoličku emisiju.

U župnoj crkvi posvećenoj sv. Antunu Padovanskom, u kojoj je s. Jula primila sakramente krštenja i prve pričesti, slavili smo svetu misu zajedno s brojnim župljanima. Vlč. Prpić je dio vremena za propovijed velikodušno prepustio voditeljici hodočašća s. Ozani koja je prisutnim vjernicima nastojala približiti lik s. Jule i život ostalih sestara mučenica, te podigla svijest o potrebi štovanja tih divnih svetih žena koje se ni po cijenu života nisu pokolebale već su pokazale iznimnu snagu i ljubav, slijedeći put svojega nebeskog Zaručnika, i nama na taj način postale uzorima vjere.

Hodočasnica Ljubica P. posvjedočila je o svom bliskom odnosu s Drinskim mučenicama, kao zagovarateljicama njezine obitelji i najboljim prijateljicama kojima se uvijek može obratiti za pomoć i zagovor. Osim svjedočanstva pročitana je pjesma Ružice K. Zagovorom vašim i otpjevana pjesma Mučenice ljubavi.

Poslije misnoga slavlja obišli smo mjesto na kojem se nekada nalazila rodna kuća s. Jule, nakon čega su nas obitelji iz Godinjaka toplo primile u svoje domove i velikodušno ugostile objedom. Svaki je od nas hodočasnika svjedočio prisutnost Drinskih mučenica u svom životu i o moći njihova zagovora.

U Godinjaku još ima živih suvremenika i rodbine s. Jule, koji su prepričavali svoje susrete s njom, izgovarali molitve koje je s. Jula svakodnevno molila, a koje su hodočasnici uspjeli zapisati i čitati ih na povratku u Zagreb. Među njima je i Kata Pospišil, pranećakinja, koja je dio hodočasnika ugostila u svojemu domu.

Naš put se nastavio u Pleternicu u samostan sestara Kćeri Božje ljubavi, posvećen Drinskim mučenicama. Pohodili smo svetište Gospe od suza gdje smo sudjelovali u pobožnosti Križnoga puta. Susreli smo se i s članovima molitvene zajednice iz Pleternice, dijeleći s njima svoje utiske s hodočašća i iskustva u vjeri.

Divno je bilo posjetiti rodno selo s. Jule, Drinske mučenice, koja je prva iz Godinjaka krenula Isusovim putem te utrla put mnogima iz svoje obitelji i svog rodnog sela.

Dinka Parlov

  Novosti o Mučenicama - Sve