Vlč. Mijo Posavec    29.04.2022.

HODOČAŠĆE ŽUPLJANA IZ VELIKOG GRĐEVCA  PUTEVIMA BLAŽENIH DRINSKIH MUČENICA

U studenom 2019. godine, župljani župe Duha Svetoga iz Velikog Grđevca hodočastili su blaženim Drinskim mučenicama. Želja je bila hodočastiti barem jednom godišnje na mjesta vezana uz Blaženice, uputiti svoje molitve i zagovore, ali zbog svima nam poznatih razloga to nije bilo moguće  protekle dvije godine. U travnju 2022. godine, situacija se promijenila te smo u subotu uoči Bijele nedjelje krenuli putevima naših Blaženica. Svaki hodočasnik ima svoju nakanu s kojom kreće na put ali posebno nam je u mislima najmlađa mučenica rodom iz naše župe, sestra Bernadeta Banja čiji ćemo 110. rođendan proslaviti 17. lipnja ove godine. S nama je s. Danijela Koprek iz Granešine koja radosno svjedoči karizmu Družbe kao i Blaženice.

Prva stanica našeg hodočašća bila je u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, gdje nas je dočekao župnik don. Ante Ledić i s. Antonija Lučić. Župa je to koja gaji posebnu pobožnost prema Blaženicama te su im posvetili veliki trg pred crkvom, oltar na otvorenom, spomenik te zavjetnu kapelu uz samu crkvu.
Svjedočanstvo župnika Ledića o tome kako se tijekom prošlosti borilo za prisutnost svećenika i mogućnost slavljenja Boga na tom području te govor o mnoštvu župljana koji redovito sudjeluju u pastoralu i životu njihove župe bilo je poticajno slušati. Crkva svojom veličinom, ljepotom i jednostavnošću izaziva divljenje kod hodočasnika.

Put se nastavio prema Sarajevu gdje nas je srdačno dočekala s. Ljilja Martić, predstojnica samostana. Slavili smo svetu Misu u crkvi Kraljice krunice, svetištu bl. Drinskih mučenica, crkvi s kojom je svaka od mučenica na neki način bila povezana tijekom svog života. Molitvom kod slike Blaženica smo priveli prvi dan hodočašća kraju.

Drugog dana hodočašća, od Sarajeva smo krenuli put Goražda. Da bi se sabrali za svetu Misu a pritom promišljali o hrabrosti i žrtvi pet sestara, molili smo križni put koji razmatra njihovu kalvariju. Pobožnost nas je potaknula na razmišljanje o našem vjerskom životu i svjedočanstvu kojeg mi dajemo svijetu u kojem živimo.
U Goraždu smo slavili svetu Misu koju je predvodio župnik, don. Josip Tadić. U propovijedi je govorio o svjedočanstvima koja pokazuju snagu zagovora Blaženica, kako u životu drugih ljudi, tako i u njegovom te posebno vezano uz izgradnju crkve posvećene njima. Iz mnogih primjera vidljivo je da je zagovor Blaženica kod Gospodina moćan i da će svaka dobra nakana biti uslišana. U kapelici sv. Dominika gdje smo slavili Euharistiju vidjeli smo i zvono koje će uskoro krasiti zvonik goraždanske crkve.
Preko mosta na rijeci Drini uputili smo se na drugu obalu Goražda, do mjesta mučeništva. Posjet sadašnjoj školi a tada vojarni u kojoj su bile zatočene, svima nama postavlja isto pitanje, zašto?

Zašto mržnja prema drugome zbog vjere, ili zašto mržnja prema ikome? Uputili smo se do spomenika Mučenicama gdje smo položili vijenac. U rijeku Drinu, njihov grob, položili smo pet crvenih ruža. Te geste naše zahvalnosti za njihovo svjedočanstvo vjere u Boga, za hrabrost u čuvanju zavjeta datih Gospodinu, prolazimo u tihoj molitvi i razmišljanju o događajima 15. prosinca 1941. godine na istom mjestu gdje smo mi danas, 81 godinu nakon svega.
Na kraju odlazimo do crkve u izgradnji. Župnik Tadić radosno govori o planovima za nastavak, odnosno dovršetak gradnje i već možemo zamisliti kako uskoro slavimo Misu u novoj crkvi. Zanimljivo je bilo vidjeti prisutnost lokalnih medija koji su na portalima i televiziji izvjestili o prvim hodočasnicima. Zahvalni smo svima koji su dali dio sebe da bi mogli hodočastili nakon dugo vremena našim Blaženicama.

Vlč. Mijo Posavec

 

Evo i dojmova dvoje vjernika iz Velikog Grđevca.

 

˝PUTEVIMA DRINSKIH MUČENICA˝

Moja majka je dva puta bila na hodočašću u čast Drinskim mučenicama. Sve što mi je o tome ispričala bilo je lijepo pa sam i ja želio to proživjeti. Hvala Bogu, u travnju 2022. mi se ta želja ispunila. Krenuli smo u rano subotnje jutro, u društvu sestre Danijele, koja je dodatno duhovno obogatila hodočašće. Put je tekao u molitvi, pjesmi i ugodnom razgovoru do Novog Travnika gdje nas je ugostio don Ante Ledić i oduševio nas ugodnim razgovorom i realizacijom ideje o Trgu Drinskih mučenica. Put nas je potom vodio do Sarajeva, gdje smo bili gosti sestara iz reda Kćeri Božje ljubavi. Poseban doživljaj je bila večernja misa u crkvi  Kraljice svete krunice koja je vezana uz redovnički život mučenica. Dio hodočašća koji me se najviše dojmio bio je put od Sarajeva do Goražda i molitva križnog puta Drinskih mučenica. Vožnja autobusom je bila izazovna, ali to nije bio ni najmanji dio muke koje su sestre prošle gonjene od svojih mučitelja kroz mrak i hladnoću. Snažan dojam je na mene ostavio i posjet mjestu gdje su sestre podnijele svoje mučeništvo te polaganje ruža u Drinu kao simbol žrtve mučenica. Osjećao sam veliki ponos kad nas je mjesni župnik don Josip Tadić odveo do crkve koja se u Goraždu gradi u čast Drinskim mučenicama. Izgradnja te crkve će biti jedna vrsta pobjede mučenica nad svojim mučiteljima. Crkva će biti simbol koji će ukazivati na to da su Drinske mučenice očuvale svoje zavjete i svoje ljudsko dostojanstvo. - Igor Domšić

 

HODOČAŠĆE  ˝PUTEVIMA DRINSKIH MUČENICA˝

Hvala ti, dragi Bože, na mogućnosti da opet pođem na ovo hodočašće, ovaj put sa sinom, jer je i on želio poći putevima naših blaženica. Putujemo u miru, međusobnom razgovoru, kao i u molitvi. Sarajevo i sestre iz družbe Kćeri Božje ljubavi uvijek su iznova gostoljubivi prema nama hodočasnicima. Misa i pobožnost kod slike Drinskih mučenica daju mi snagu da shvatim i prihvatim njihovu veliku žrtvu. Put do mjesta njihovog stradanja protječe u pobožnosti križnog puta, a Goražde i prostorija gdje su sestre podnijele mučeništvo su mjesto od posebnog pijeteta prema našim blaženicama. Lampioni i crvene ruže bačene u Drinu bude osjećaje tuge, ali i ponosa što sad kod Boga imamo velike zagovornice. Sačuvati čistoću duše i ostati vjeran Bogu, to je ono što svi trebamo činiti da bismo zaslužili život vječni. - Julijana Domšić

 

 

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve