Ljubica Pribanić    11.04.2019.

Hodočašće Suradnika Božje ljubavi

U organizaciji Suradnika Božje ljubavi, pridruženih članova laika Družbe Kćeri Božje ljubavi, 6. i 7. travnja, tridesetak hodočasnika iz različitih zagrebačkih župa i dvije sestre Kćeri Božje ljubavi, uputilo se na hodočašće nazvano Putevima bl. Drinskih mučenica u Sarajevo, Pale i Goražde. Hodočasnički put započeli smo jutarnjom molitvom koju je predmolila s. Antonela. Tijekom puta prema Sarajevu pjevale su se pjesme posvećene Blaženicama, molila se krunica kojom smo razmatrali radosna otajstva kroz život i mučeništvo Drinskih mučenica te se upoznali sa životom s. Luke čiji smo grob posjetili na ulasku u Sarajevu, na sestarskom groblju Betanija na kojem su pokopane 82 sestre i 5 kandidatica. Sestra Luka umrla je na glasu svetosti, a utječu joj se u zagovor ljudi različitih vjeroispovijesti, ostavljajući svoje molitve i zahvale na njezinom grobu.

 U Katoličkom školskom centru Svetog Josipa srdačno su nas dočekale s. Leonarda i s. Ljilja, a kasnije su im se pridružile i druge sestre iz sarajevske zajednice. Tu smo se pridružili hodočasnicima iz Zadra koje je vodila s. Marija Beroš s dvojicom svećenika, patrom Franekom Kowalom, župnikom u Diklu i Kožinu i fra Božom Bugarijom, franjevcem iz crkve sv. Mihovila u Zadru.

U crkvi Kraljice sv. Krunice, ujedno svetištu bl. Drinskih mučenica, slavili smo, zajedno s hodočasnicima iz Zadra, sv. misu koju je predvodio fra Božo uz koncelebraciju p. Franeka. Nakon mise zadržali smo se ispred slike Blaženica u zajedničkoj molitvi prinoseći pet svijeća i pet crvenih ruža. Ostali smo u tišini prinoseći i osobne prošnje i zahvale.

U nedjelju ujutro hodočasnicima se pridružila s. Zvonimira te smo se uputili na Pale u crkvicu sv. Josipa u kojoj je p. Franek predvodio sv. misu. U tu su crkvici bl. Drinske mučenice često pješice dolazle iz Kalovotih brda, posebno kada u svom samostanu nisu mogle imati sv. misu.

Putem do Goražda, mjesta mučeništva Blaženica, čitali smo iz knjige s. Slavice Buljan Zavjet krvlju potpisan i meditirali događaje njihova „križnog puta“ od 11. do 15. prosinca 1941. godine koji su Mučenice prolazlile, od Pala do Goražda, prolazeći snijegom zametenom planinom Romanijom.

Na hodočasnike je posebno potresno djelovao posjet sobi zatočeništva u bivšoj vojarni, a sada osnovnoj školi. Molitvom Blaženicama i pjesmom zahvalili smo za njihov život i mučeničku smrt te se preporučili njihovu zagovoru. Ispred spomen obilježja zapalili smo svijeće i položili cvijeće, a u rijeku Drinu, njihov tekući grob, bacili pet crvenih ruža – simbola naše ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi.

Zahvalivši i oprostivši se od dragih sestara u Sarajevu te dragih Zadrana nastavili smo svoj hodočasnički put prema Zagrebu.

Galerija slika:

  Novosti o Mučenicama - Sve