Ideja za ovo hodočašće rodila se nakon Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Sisku. Želja vlč. Janka Lulića, župnog vikara u župi sv. Lovre, bila je nagraditi naše animatore i volontere, te smo u razgovoru donijeli odluku da idemo na hodočašće pod nazivom Putem Drinskih mučenica. Cilj nam je bio upoznati mlade sa svjedokinjama ljubavi i vjernosti. U pripremnim katehezama za SHKM posebno smo upoznali likove naših novih blaženica i vidjeli na njihovu primjeru kako se pobjeđuje tama i kako se samo s Kristom, Svjetlom svijeta, može „hoditi u svjetlosti“. Budući da su za vrijeme održavanja SHKM-a u našoj župi boravili pretežno mladi iz Banja Luke, rodila se želja za uzvratnim posjetom toj patničkoj Crkvi.  Hodočašće smo započeli euharistijom u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji te krenuli prema Banja Luci, gdje smo pohodili čuveni trapistički samostan Marija Zvijezda te saznali o bogatoj i burnoj povijesti ovog samostana. U tom gradu su rođeni mnogi naši župljani koji su doživjeli sudbinu brojnih Hrvata katolika – progon i izbjeglištvo… Puni dojmova krenuli smo prema Sarajevu. Dočekale su nas naše sestre iz sarajevske zajednice i vlč. Ivica Mršo, ravnatelj KŠC-a. Nakon što smo se smjestili i osvježili spustili smo se u prekrasnu crkvu Kraljice sv. krunice gdje smo imali klanjanje pred Presvetim. Božja blizina bila je opipljiva – neko posebno ozračje.    

Bila je to uistinu prava priprava na ono što bilo pred nama. Klečali smo pred Isusom izloženim na oltaru pred kojim su naše Blaženice polagale zavjete. One su živjele euharistijski i od Euharistije.

U župnoj crkvi na Palama pratili smo srcem naše Blaženice na njihovu križnom putu. Zatim smo pošli na samo mjesto gdje je nekad bio samostan prozvan „Gostinjcem siromaha“ i škola. Tu su Drinske mučenice živjele i svakodnevno činile Božju ljubav vidljivom.

Molili smo i promatrali. Neki su mladi ubrali poneki poljski cvjetić, Gospinu suzu, neki uzeli kamenčić za trajan spomen. Stajali smo na svetom mjestu i u mislima odvijali film svetog života koji se ovdje odvijao.

U Goraždu smo nedjeljnu euharistiju slavili s malom zajednicom vjernika koja živi u tom gradu, a nakon mise pješice smo se spustili do nekadašnje vojarne, a danas osnovne škole. U molitvenoj šutnji krenuli smo stepenicama i hodnicima prema prostoriji gdje su Drinske mučenice bile zatočene. Molili smo njihov moćni zagovor, posebno za mlade. Riječi pjesme Ne boj se ovdje su posebno doticale svako srce. Mladi su vidno potreseni napuštali prostoriju i krenuli prema spomen obilježju podignutom prigodom beatifikacije. Zatim smo se uputili do same obale Drine gdje smo zazvali svaku pojedinu Blaženicu polažući pet crvenih ruža u Drinu uz pjesmu Gospodine, Ti si pastir moj.

Hvala Bogu za sve lijepo i dobro čime je ispunio naša srca. Neka po zagovoru blaženih Drinskih mučenica urodi duhovnim plodovima u svakodnevnom življenju.

s. Vesna Lagetar, FDC

Molim Boga samo jedno, da mi poda hrabrosti da i ja svojim životom i radom mogu svjedočiti svoju vjeru. Ovo hodočašće me ispunilo snagom za dalje, za kročenje putem vjere.

                                                                                                  Ivana H., učiteljica, Petrinja

Iznimno mi je drago što sam se sa svojom župom uputila na ovo hodočašće. Drinske mučenice nama mladima daju izvrstan primjer kakav odnos trebamo imati prema Bogu i ljudima. Danas pogotovo kada čistoća postaje bezvrijedna.

                                                                                                   Antonija J., studentica, Petrinja

  Novosti o Mučenicama - Sve