Hvala ti, Oče!

Udruženi s cijelom Crkvom u pohvalama Ocu i jutarnjim himnom, 7. studenog 2014., započelo je naše hodočašće putevima Drinskih mučenica koje su potakli vjernici laici, suradnici sestara Kćeri Božje ljubavi. U želji da nastavimo kontinuitet hodočašćenja i učvrstimo svoj duhovni rast, krenuli smo prema Palama i Goraždu.

Sestra Gordana nam je posvijestila važnost tih sjajnih primjera vjernosti Bogu u običnoj svakodnevici, zapečaćenoj krvlju u mučeništvu.  Putem smo se nadahnjivali na knjizi s. Slavice Buljan, iščitavajući povijest Bosne i prateći krajeve kroz koje smo putovali. Razmišljali smo o Bosni ponosnoj, vjernoj kršćanstvu, koja je žrtvovala mnoge redovnike i redovnice, među njima i Drinske mučenice. Krv mučenika sjeme je novih redovničkih zvanja. U sarajevsku crkvu, svetište Blaženica, pristigli su toga dana mnogobrojni hodočasnici iz Viteza, Bugojna, Tuzle, Travnika i Splita. U prepunoj crkvi, „baš kao na bdijenju uoči beatifikacije“  – kako je netko spontano izrekao – hranili smo se Riječju i Tijelom Kristovim, gradeći snažno međusobno zajedništvo. Iskazivali smo hvalu nebeskom Ocu na  daru Blaženica, na njihovoj vjernosti u malome, što se i od nas očekuje, a što nije nimalo lako. Zato smo uzdigli pogled prema gore i otvorili se nebeskim milostima i Očevoj providnosti. 

Dok smo se u Goraždu uspinjali stubama na drugi kat nekadašnje vojarne, u srcu smo prebirali muku ljudske drame i snagu nadljudske prisutnosti – Očevog zagrljaja u jednom prostoru i vremenu. Srca su nam se širila do neslućenih razmjera i molila za milost skoka, za snagu da se otisnemo s ruba, skokom u povjerenje. Pred spomen obilježjem izmolili smo litanije bl. Drinskih mučenica. Uz trepet svijeća molili smo za očuvanje plamena vjere u našim srcima. Na misi u kapeli sv. Dominika zahvalili smo Bogu na svim autentičnim uzorima naše kršćanske vjere. Hvala ti, Oče, na darovanim milostima, na tvom providnosnom tkanju – od malog koraka do skoka – ovog hodočašća.  

 Janja Jukić

  Novosti o Mučenicama - Sve