Od 27. do 29. travnja 2012. godine 45 djevojaka iz raznih mjesta u Hrvatskoj – iz Zagreba, Petrinje, Dugog Sela, Sv. Ilije kod Varaždina, Koprivnice, Križevaca, Siska, Velike kod Požege i Splita – zajedno s pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, hodočastile su putevima bl. Drinskih mučenica. Tijekom protekle godine na duhovnim obnovama sestre su im kroz kateheze, meditacije i na druge načine približile svet život i mučeničku smrt Blaženica, pa je bilo logično da prije završetka školske godine posjete i mjesta gdje su sestre živjele za Boga i bližnjega i gdje su, ustrajući u vjernosti Bogu i redovničkim zavjetima, žrtvovale svoj život u obrani tih neprolaznih vrjednota.

U petak navečer u crkvi Kraljice sv. krunice sudjelovale su na misi, a kasnije im je prikazan film o dolasku Kćeri Božje ljubavi u Bosnu i o njihovu 130-godišnjem djelovanju na tim prostorima. Drugi dan pohodile su Pale, mjesto gdje se nekada nalazio samostan, a u župnoj crkvi izmolile su Križni put posvećen Blaženicama, jer je upravo na Palama te ratne 1941. započeo njihov križni put do Goražda i Drine. Navečer im je, nakon mise u crkvi Kraljice sv. krunice i večere, održana kateheza o djevičanstvu, a potom su u četiri skupine imale priliku još više produbiti smisao i veličinu tog evanđeoskog savjeta kroz razgovor sa sestrama.

U nedjelju 29. travnja pohodile su Goražde. Nakon mise molile su i pjevale na obali Drine, slaveći Boga koji slabim ljudima daje snagu da mogu za njega svjedočiti kao što su to učinile i Drinske mučenice. Ušle su i u školu, nekadašnju vojarnu, u prostoriju u kojoj su Blaženice provele posljednje trenutke života. U tišini su molile njihov zagovor za sve mlade koji prolaze kroz razne napasti i kušnje u svom životu.

Ovo ih je hodočašće sve duhovno obogatilo, ojačalo ih u vjeri i potaklo ih na ustrajnu vjernost Bogu i krsnim obećanjima.

s. Danica Sanader, FDC

  Novosti o Mučenicama - Sve