Hoćeš li svoj život neprestano suobličavati Kristu…? – jedno je od pitanja koje biskup pita ređenika u obredu đakonskog i prezbiterskog ređenja. Uvijek me se kod sudjelovanja­ na ređenju posebno dojmi to pitanje. Sjećam se kako sam se, pripremajući se za svoje ređenje, najviše mučio s tim. Je li moguće uspjeti u tome? Suobličiti se raspetoj Ljubavi? Imam li za to snage, što ako pokleknem, što ako popustim napasti da kukavički pobjegnem od Božjeg poziva? Jesam li ja stvarno spreman dopustiti Kristu da me potpuno privuče k sebi? I na križ?

Izrekao sam svoj „Hoću, s Božjom pomoću!“ i zaredio se. Poradi mojih nedosljednosti­ i dalje se mučim sa spomenutim pitanjima. Zato volim proučavati živote svetaca, mučenika – onih koji mi svojim životom svjedoče da je moguće nasljedovati, suobličavati se Njemu, da je moguće ljubiti onom ljubavlju kojom je On nas ljubio. Da je moguće ostati postojan i nepokolebljiv unatoč zavodljivosti lakoće puta mimo križa, mimo napora suobličavanja…

Prije tri godine postao sam svećenik i odmah mi je povjerena služba župnika župe Gospe od Blagovijesti u Milni na Braču u kojoj djeluju i sestre Kćeri Božje ljubavi. Preko njih i njihovih preporuka dobrog štiva upoznao sam se podrobnije sa životom i mučeničkom smrću pet sestara, Drinskih mučenica. Oduševila me njihova dosljednost, privrženost uvjerenjima, hrabrost naviještanja ljubavi i u nemogućim uvjetima. Oduševila me njihova spremnost suprotstavljanja izopačenom vremenu i prilikama u kojima su živjele – i baš zato smatram da je njihovo svjedočanstvo itekako potrebno i aktualno i za nas danas, i zbog toga se iznimno veselim njihovoj skoroj beatifikaciji. Jer one su bile u kontrastu sa svim onim vrijednostima koje nisu prave i ispravne. Okružene mržnjom svjedočile su ljubav, u vremenu i prostoru obavijenom tamom svojim su dosljednim životom po evanđelju svjedočile kako je moguće biti pozitivno drugačiji.

Svojom su vjernošću idealima i zavjetima koje su Bogu dale posvjedočile da postoje neke vrijednosti s kojima se ne može igrati.

Vrlo aktualna poruka i za ovo vrijeme pobrkanih vrijednosti u kojem trebamo svjedoke čvrste vjere koji će vratiti, osobito mladim generacijama, volju i ljubav za sve neprolazno i moralno, za pravedno i suosjećajno, za sveto. Svjedoke koji će navješćivati prave vrijednosti koje su ostvarive jedi-no u Bogu i u zajedništvu s njime. Svjedoke koji će ponovno vratiti nadu ovom svijetu u kojem kao da se namjerno širi malodušnost dok se nudi samo pokvarenost, neodgovornost i sebičnost, samo promašene egzistencije, moralni propaliteti.

Hvala Bogu što je našem narodu dao tako divan uzor postojanosti u vjeri sestara Drinskih mučenica. Nadam se da će se dobro iskoristiti njihova beatifikacija da se njihov sveti život i mučenička smrt predstavi što većem broju vjernika kao poticaj za nasljedovanje i ustrajno zalaganje za svjedočenje kršćanskih vrijednosti.

 

U našoj župi nastojimo, osobito kroz posljednjih godinu dana, potaknuti štovanje skorih blaženica. Svakog 15. u mjesecu okupljamo se u kapeli samostana na slavlje euharistije nakon koje se zadržimo na pobožnosti koju pripreme i osmisle sestre. Sretan sam što smo u uskrsnom tjednu ove godine ostvarili i prvo župno hodočašće u Sarajevo, Pale i Goražde. Nas pedesetak provelo je dva prekrasna dana u Bosni. Župljani svjedoče kako su ispunjeni lijepim utiscima i zahvalni što su mogli proći putovima blaženica – ponosa našeg naroda.

Posebno me se dojmio posjet Goraždu. Dolje uz Drinu dok je predstojnica s. Blandina čitala odlomak iz knjige Mudrosti­ („Duše su pravednika u ruci Božjoj…“) razmišljao sam o onom: „Hoćeš li se neprestano suobličavati…?“ Baš ovdje je pet sestara krvlju potvrdilo svoj dosljedni „Hoću“. Sveto je to mjesto! Tu se očituje stvarnost onoga što u predslovlju kličemo da „mučenička krv očituje čudesnu Tvoju snagu kojom podupireš ljudsku nemoć i slabe ljude krijepiš da svjedoče za Tebe…“.

Zahvalan sam Bogu koji podupire ljudsku nemoć i koji nas krijepi svojom snagom. I molim da nas zagovor blaženih Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete pomogne da dosljedno stojimo uz svoj „Hoću!“

vlč. Toni Plenković

 

 

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten Vicepostulature, Br. 6 – svibanj 2011., str. 24-25.

  Novosti o Mučenicama - Sve