Drina. Prva ruža. Ljubim je i bacam. Ruža leti, leti i kao da je stala u letu i kazuje kako je jedna Ruža prije mnogo godina prva poletjela s prozora nedaleko nabujale Drine, kako je prije leta svojim sestrama rekla: “Sestre, za mnom!”

Ruža pada u Drinu. Padaju druga, treća, četvrta i peta. Pet ruža plovi Drinom…

Evo, treći dan od povratka, a ja živim od ta dva dana obilaska svetih mjesta u kojima su živjele i posljednje dane i sate provele one, njih pet. Kao da ove dane nemam potrebe ni za čim drugim osim živjeti u tom ozračju, u tom miomirisu svetosti, ljubavi i žrtve. Ne gledam televiziju, novine pročitam površno iako mi je to obično nešto najvažnije. Jedva čekam da budem sam u tramvaju, da mogu na miru moliti ili, vozeći se u autu da uživam okružen nekim nevidljivim prostorom svetosti, staklenim zvonom satkanim od materijala koji odiše blaženstvom.

Najzanimljivije od svega je da sam prije putovanja, u devetnici, molio više puta dnevno Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, a potom molitvu za proglašenje blaženima Drinskih mučenica, a sada, nakon ovog hodočašća, ova tri dana uopće ne mogu moliti. Pokušam, a cijelo tijelo kao da se diže, hoće poletjeti, uzdići se do neba. I tako malo po malo, riječ po riječ, ipak uspijem izgovoriti molitvu, naravno, u sebi, budući da sam u tramvaju. Jedino što mogu je prikazivati molitvu za Franju i Dani-jelu i želju za njihovo ozdravljenje (preporučeni su nam u molitve u autobusu).

Znam da je ovakvo stanje molitve, ljubavi i inspiracije – prožeto primjerom Drinskih muče-nica koje pokazuju na Krista i njegovu žrtvu – ograničenog vremenskog trajanja. Ipak želim ovaj mali komadić srca podijeliti s čitateljem ovih redaka. Drinske mučenice i ja ćemo i dalje biti jako dobri prijatelji jer sam posve siguran, a i prije sam to znao, da je njihov zagovor za nas uvijek spreman i da nas njihova ljubav i žrtva koju su živjele na ovom svijetu prati i čuva.

Božo Vuletić-Antić

 

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten za promicanje kauze Službenica Božjih s. Jule Ivanišević i četiriju susestara, God. I., Br. I., Prosinac/2008., str. 16.

  Novosti o Mučenicama - Sve