Gospodine, učini me oruđem svoga mira, gdje je tama da donosim svjetlo... Daj da ne tražim da drugi mene ljube, nego da ja ljubim druge...

Stihovi ove poznate molitve na neki su način geslo svih svetaca i blaženika koji su usred materijalnih i prolaznih ponuda ovoga svijeta uspjeli pronaći sebe, sačuvati neokaljanim ono što čovjeka čini čovjekom, a to je besmrtna duša koja stremi k vječnim stvarnostima.

Sveci su poput znakova na našem životnom putu koji nas upućuju na stvarnost koja je skrivena našim očima, ali je stvarna i zahtijeva da je pronađemo očima duha. Naša je bl. s. Bernadeta upravo takav putokaz i doista imamo razloga biti ponosni na nju. Štoviše, ona pred nas stavlja velik izazov: pokušati je nasljedovati i živjeti vrjednote koje je ona živjela, bez obzira na ograničenosti naše ljudske naravi.

I upravo se u tome sastoji štovanje bl. s. Bernadete i njenih susestara koje se želi utkati u sve župljane Velikog Grđevca. U tu svrhu u župnoj crkvi Duha Svetoga postavljena je slika bl. Drinskih mučenica pred kojom župljani redovito mole. Također se na završetku svake sv. mise moli zagovorna molitva Blaženicama za njihovo proglašenje svetima, koja ujedno i povećava svijest o njihovoj veličini i važnosti.

sjemeništarac Tomislav Ditrih, Veliki Grđevac

 

Izvor: DRINSKE MUČENICE – Informativni bilten Vicepostulature, Br. 8/2012., str. 27.

  Novosti o Mučenicama - Sve