Zahvalno euharistijsko slavlje za beatifikaciju Drinskih mučenica

Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s brojnim biskupima

U nedjelju, 25. rujna u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u sarajevskom naselju Banjski Brijeg, slavljena je svečana Euharistija kao izraz zahvale za proglašenje blaženim Drinskih mučenica. Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa sljedećim biskupima: nadbiskupom AlessandromD'Erricom, apostolskim nuncijem u BiH i Crnoj Gori, nadbiskupom Petrom Rajičem, apostolskim nuncijem u Kuvajtu, Bahrainu, Katru, Arapskim Emiratima i Jemenu te apostolskim delegatom na Arapskom poluotoku, mons. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i predsjednikom Biskupske konferencije BiH, mons. ZefomGashijem (Gaši), nadbiskupom barskim i predsjednikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u BiH, i mons. Perom Sudarom, pomoćnim biskupom vrhbosanskim. Suslavilo je oko četrdeset svećenika, a sudjelovao je veliki broj sestara Kćeri Božje ljubavi iz različitih zemalja kao i redovnica iz drugih redova te bogoslovi i drugi vjernici među kojima i veleposlanik R. Hrvatske u BiH Tonči Staničić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da Crkva u Bosni i Hercegovini te nedjelja obilježava 25. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija te istaknuo da su mediji odigrali važnu ulogu u upoznavanju javnosti sa životom i mučeničkom smrću blaženih Drinskih mučenica. Naglasio je da su mediji to učinili u pozitivnom svjetlu ističući kod sestara mučenica upravo njihovu ljubav prema Bogu i bližnjemu što je omogućilo stvaranje pozitivnog ozračja. Kazao je da se dogodilo nešto lijepo, a to je proglašenje blaženim Drinskih mučenica. Napomenuo je da eho s teren, nakon Mise beatifikacije, pokazuje važnu ulogu koju su odigrala sredstva društvenih priopćivanja. Rekao je da su Misu beatifikacije pratili pozorno ne samo katolici nego i mnogi drugi. Zaželio je da sredstva društvenih komunikacija pomažu čovjeku da bude više čovjek i da ne bude zatrovan nego da bude odgojen za dobrotu. „Danas zahvaljujemo Bogu za dar svjedokinja vjere. One su to bile u trenutku polaganja vlastitog života, a sada su postale nama kao primjer i zagovornice“, istaknuo je kardinal Puljić.

Na kraju Mise riječi zahvale uputila je provincijalna glavarica Provincije Božje Providnosti Kćeri Božje ljubavi s. M. Elvira Tadić. Zahvalila je kardinalu Puljiću za predvođenje Misnog slavlja koji su dali slavu Bogu za proglašenje blaženim Drinskih mučenica koje su okupile sestre Kćeri Božje ljubavi sa sjevera i zapada, s istoka i juga pa čak i s one strane oceana. „Izričemo danas duboku zahvalnost Gospodinu za stogodišnjicu postojanja crkve Kraljice svete krunice, ovog lijepo skladnog doma Gospodnjeg za čiju je izgradnju najzaslužnija s. TeresinaWerner koja je kasnije osnovala južnobrazilsku i sjevernobrazilsku provinciju. U ovom su se domu i naše nove blaženice duhovno jačale i svoje zavjete Bogu položile“, kazala je s. Elvira zahvaljujući Vrhbosanskoj nadbiskupiji i cijeloj Crkvi u Hrvata te svim članova Organizacijskog odbora i svima koji su sudjelovali u pripremi beatifikacije i njezinom slavlju te onima koji su radili na postupku beatifikacije. Posebnu zahvalnost uputila je obitelji Baković i don Anti Bakoviću, svjedoku i neumornom promicatelju poznavanja i štovanja blaženih Drinskih mučenica.

Sarajevo, 25. rujan 2011.

(www.ktabkbih.net)

  Beatifikacija - Sve