Zahvala vrhovne glavarice s. Lucyne Mroczek za beatifikaciju

U ovome trenutku velike milosti i radosti za našu Družbu Kćeri Božje ljubavi hvalimo i slavimo neizmjernu dobrotu Trojedinoga Boga i zahvaljujemo Njegovoj Očinskoj providnosti za dar naših pet sestara Blaženica, prvih članica Družbe uzdignutih na čast oltara.

U odanosti i vjernosti zahvaljujemo Svetom Ocu Benediktu XVI. za odobrenje objavljivanja Dekreta o mučeništvu naših pet sestara, a time i njihove beatifikacije, a ovih ga dana posebno pratimo i preporučamo zagovoru naših blaženih sestara u njegovome apostolskome pohodu Njemačkoj.

Izaslaniku Svetoga Oca kardinalu Angelu Amatu zahvalne smo za prisutnost i sam čin proglašenja blaženima; kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu i metropoliti Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj su Blaženice živjele, djelovale i mučeničkom smrću darovale život, za doprinos prilikom vođenja postupka beatifikacije.

Svima koji su neumorno radili tijekom biskupijskoga i rimskoga dijela postupka, posebno relatoru, postulatorima i vicepostulatorici, kao i svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji beatifikacije i njezinome slavlju, od srca hvala za sav rad, trud, požrtvovnost i velikodušnost.

Zahvaljujemo sestrama Provincije Božje providnosti, kojoj su pripadale naše Blaženice, za sve što su učinile da bi cijela naša Družba bolje upoznala svet život i mučeničku smrt naših pet sestara, tako da smo na svim područjima života i djelovanja Družbe mogle širiti glas svetosti Drinskih mučenica, kao što su sestre ove Provincije to neumorno činile na ovim prostorima.

Beatifikacija naših sestara Mučenica milosni je dar ne samo našoj Družbi i ovoj mjesnoj Crkvi nego cijeloj Crkvi. Karizmu naše Družbe: ljubav nevidljivoga Boga činiti vidljivom svim ljudima, koju nam je u svetu baštinu ostavila naša Utemeljiteljica, službenica Božja Majka Franziska Lechner, svaka je od njih ostvarivala, daleko od doma i domovine, konkretnim djelima ljubavi prema svima potrebitima, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Zato su primjer vjernosti redovničkome posvećenju i karizmi, odanosti Crkvi, nesebičnoga i samoprijegornoga služenja dobrobiti bližnjega.

Za nas, njihove susestre, život naših blaženih sestara primjer je kako ostvarivati načelo našega života i djelovanja: „Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo“. Činile su dobro uvijek i svakome, u teškim ratnim okolnostima nisu uzmaknule, nego su darivale radost i utjehu; njihova sreća bila je usrećivanje drugih, a svojim uzornim i svetim životom mnoge su vodile u nebo, pa su i nama danas predvodnice na putu svetosti. Zato ih danas ovdje i na mjestu njihova štovanja u crkvi Kraljice sv. krunice, a onda i u svim našim zajednicama i kapelama žarko molimo da nama, svojim susestrama, isprose milost da ih nasljedujemo u vjernosti i ljubavi prema Bogu i bližnjemu, prema Crkvi i Družbi, u djelovanju i narodu u koji nas danas šalje Božja providnost. Molimo ih za nova i sveta zvanja u našoj Družbi, da bismo mogle i dalje živjeti našu karizmu i širiti Božju ljubav zemljama Europe i Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, i gdje god nas Bog bude htio poslati.

Svim štovateljima blaženih Drinskih mučenica molimo njihov zagovor da se, poput njih, ne boje živjeti vjerno Bogu i Evanđelju, svjedočeći u konkretnosti života odlučnost za dobro, za pomirenje i praštanje, za izgradnju Božjega kraljevstva u obiteljima, u društvu, među narodima.

Budimo ujedinjeni u molitvi za zagovor blažene s. M. Jule Ivanišević i četiriju susestara, Mučenica vjernosti i ljubavi, da bismo ih, s Božjom pomoću te vjerničkom i ljudskom potporom, mogli častiti i kao svete.

Svima velika hvala i neka nas sve blagoslovi dobri Bog po zagovoru blaženih Drinskih mučenica.

Sarajevo, 24. 9. 2011.

s. Lucyna Mroczek, FDC,
Vrhovna glavarica

  Beatifikacija - Sve