Što reći o ova tri predivna dana provedena u Sarajevu na betifikaciji Drinskih mučenica? Biti na bdijenju u crkvi u kojoj su se one doživotno predale Bogu osjećajući njihovu prisutnost, stajati kraj prozora s kojeg su skočile "U Svijetlu Budućnost", promatrati šutljivu Drinu koja sakriva njihova tijela.

Iz srca mi izlaze samo riječi hvala ti Bože, što si nam dao ove divne primjere postojanosti i vjernosti. Blažene Drinske mučenice, izmolite nam svet i krepostan život!

s. M. Mihaela Purgar, novakinja KBLJ


Proglašenje blaženim Drinskih mučenica doista je važan događaj za naš narod, našu zemlju, naše mlade.
Posebno važan događaj i poruka za sadašnji trenutak kada je čovječanstvo u velikoj moralnoj krizi. Isplati se živjeti istinske vrijednosti, vjerovati u dobro i činiti dobro uz veliko pouzdanje u Onoga koji nas je stvorio i svojom nas djecom zove. Isplati se i onda kada mislimo da dobro nije dobro.

To nam govore i svjedoče sestre koje su živote položile. Dale su život, ali još žive i živjeti će, jer nisu zatajile vječnu ljubav i istinu.
Katolička Crkva je dobila pet novih blaženica, a puk Božji pet novih zagovornica.
Naše Blaženice, zagovarajte za nas i hvala za primjer života koji ste nam ostavile i dale!!!!!

Jelena Pirner, Travnik


Proglašenje blaženim hrabrih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, poznatih pod imenom Drinske mučenice, koje se dogodilo u Sarajevu 24. rujna 2011. godine ostat će mi u nezaboravnoj uspomeni. Zajedno s velikim mnoštvom vjernika upijao sam svaku riječ izgovorenu s pozornice i oltara u olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Bila je to svojevrsna duhovna obnova i dan za pamćenje. Riječi koje smo toga dana čuli iz svetog Evanđelja o tome kako se život može sačuvati samo tako da ga se iz ljubavi prema Isusu slobodno izgubi ili žrtvuje, zvučale se ovdje posebno uvjerljivo i snažno. Drinske mučenice su pokazale i dokazale da se isplati vjerovati Isusovim riječima, da se isplati iz ljubavi prema Isusu izgubiti vlastiti vremeniti život kako bi se postigao vječni život i ući u slavu zajedno s Isusom u njegovu kraljevstvu ljubavi, radosti i mira. Zahvalan sam Bogu za primjer blaženih sestara kojima se od danas molim da i u mome srcu sve više raste ljubav prema Isusu pa da i ja budem spreman iz ljubavi prema njemu umirati sebi u svakodnevnom životu. Čestitam Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi. Uvjeren sam da će ovaj čin beatifikacije Drinskih mučenica motivirati djevojke koje su otvorene istinskim idealima da se pridruže Družbi sestara koje su odgojile tako hrabre i uzorne mučenice.

P. Mijo Nikić, SJ


Doživjela sam duboku radost i zajedništvo u Duhu svih nas redovnica. Posebno me se dojmila jakost vjere Drinskih mučenica, koja je bila izvor spremnosti na žrtvu života iz ljubavi prema Isusu.

Blažene Mučenice, zagovarajte nas!

s.Anita Strujić, Službenica milosrđa – Ančela


U ova tri dana provedena u Sarajevu napunila sam srce i duh. Sa sobom sam ponijela mnoštvo dojmova koje je teško  opisati. Predivna duhovna nit povezala je ta tri dana u jednu cjelinu. Osobito mi je dojmljiv bio prikaz mučeništva naših Blaženica koji su izvele učenice KŠC-a na bdijenju dan uoči beatifikacije. Približile su mi njihov skroman i jednostavan život, pun ljubavi za bližnje. Shvatila sam da smo pozvane svjedočiti ono što su one svjedočile svojim jednostavnim, a tako velikim srcem: KRISTOVU LJUBAV PRUŽENU SVAKOM ČOVJEKU. Dan beatifikacije  bio je osobito radostan. Mislim da nije bilo srca koje nije klicalo sa zahvalnošću Bogu što su naše sestre uzdignute na čast oltara. Osjećala sam jedan ponos jer sam i ja na neki način dio njih, u Družbi sam kojoj su one pripadale i vjerujem da nas one zagovaraju s neba. BLAŽENE DRINSKE MUČENICE, MOLITE ZA NAS.

s. Ema Škriljevečki, Kći Božje ljubavi, Petrinja

 


Bilo je to veličanstveno, nezaboravan doživljaj – gotovo cijela Crkva na jednom mjestu… Prvi sam puta u životu, prisustvovao beatifikaciji. Najdojmljivije mi je bilo pjevanje pjesme „Pet sestara“ i svečano otkrivanje slike… Posebno me, još raduje što je naša mlada Bjelovarsko-križevačka biskupija dobila prvu blaženicu; malu i skromnu blaženu s. Bernardetu. Hvala dragom Bogu na svemu…

Goran Bužak, bogoslov, Štefanje


Sve viđeno za mene bilo je tako čudesno, a Goražde, tišina, na Drini, cijeli ambijent ostavio je neopisiv biljeg. Mogla sam samo gledati i željeti da me nitko ništa ne pita da ponesem sa sobom svu veličinu i dubinu događaja proglašenja, a usput shvatila sam što osobno moram mijenjati i činiti u budućim danima.

Manda Horvatović, pranećakinja s. M. Jule Ivanišević


Proglašenje blaženima Drinskih mučenica jest znak za nas, za ovaj narod da nas Bog uistinu ljubi, da nas nije zaboravio. Sestre su simbol svih onih koji su izgubili vlastite živote. Poziv nama za naše obraćenje i poziv da život darujemo za istinske ideale. Po ovom proglašenju Bog želi reći da Bosnu i Hercegovinu nije zaboravio i da u njoj ima života. Po sestrama Isus Krist oprašta onima koji traže oproštenje.

don Pavo Šekerija, katedralni župnik u Sarajevu


Prije svega moram istaknuti kako sam iznimno ponosan što sam imao prilike sudjelovati na ovako velikom, usudio bih se reći povijesnom, događaju za čitavu Crkvu; proglašenja blaženima Drinskih mučenica. U prilog tome govori i činjenica da je olimpijska dvorana Zetra bila ispunjena do posljednjega mjesta, a pod njezinim svodom klicalo se pjevalo i molilo u čast dobrome Bogu koji nam po Drinskim mučenicama:s.Juli Ivanišević, s. Berchmani Leidenix, s.Krizini Bojanc, s. Antoniji Fabijan i s. Bernadeti Banji,  daje snažan primjer hrabrosti i poticaj na ustrajnost u životnim teškoćama. I u župi smo se kroz devet dana duhovno pripremali za ovaj veliki događaj kroz misna slavlja i euharistijska klanjanja koja smo Bogu prikazivali upravo na nakanu za beatifikaciju Drinskih mučenica.

 Neka se po zagovoru Drinskih mučenica ostvari ona uzrečica da je krv mučenika sjeme novih, i što je najvažnije, dobrih kršćana koji će u 21.stoljeću svojom hrabrošću i odvažnošću svjedočiti Krista.

 Blažene Drinske mučenice, molite za nas!

Janko Lulić, župni vikar, Petrinja


Na bdijenju uoči beatifikacije Drinskih mučenica osjetila se prisutnost sestara koje su sve prisutne ujedinile u molitvi. U srcu osjećam radost zbog primljenog pisma na bdijenju  što ga je sestra Jula pisala svojoj nećakinji, a koje kao da je pisano tog trenutka za onoga tko ga čita.

s. Ivana Ćurić, novakinja KBLJ


Na sam dan beatifikacije, u prepunoj dvorani Zetra, vjerujem da je svima zaigralo srce pri otkrivanju slike Drinskih mučenica. Tada je pred nama stajalo pet redovnica, naizgled ni po čemu osobitih, no po jednoj stvari posve posebnih – one su pred nama sada svjetlile kao primjer evanđeoskog predanja života, kao zagovornice koje su postigle savršenstvo, vječno blaženstvo u Bogu.

Ivan Jurina, bogoslov, Milna


Dragom Bogu hvala za ove dane. Nisam očekivala da ću ovaj predivni dan doživjeti. Presretna sam što sam ga doživjela i što sam prema svojim mogućnostima mogla učiniti da ovi dani budu svečani.

s. Lidvina Matanović, Kći Božje ljubavi, Sarajevo


Beatifikacija Drinskih mučenica ostavila je duboki utisak u mom srcu. Budimo zahvalne novim Blaženicama što su nam pokazale kako se u malim stvarima može biti velik. Ovo je uistinu veliki događaj za cijelu Crkvu u BiH. Drinske mučenice pod vašu zaštitu stavljam svoju cijelu obitelj. Pomozite nam da budemo vjerni u našem kršćanskom životu.

Lucija Čuljak, Bistrica, BiH


Beatifikacija je bila jako lijepo organizirana. Mislim da su blažene Drinske mučenice svojom požrtvovnošću zaslužile status blaženih i molimo za proglašenje svetih. U današnjici možda nema takvih fizičkih napada i takvog režima, ali opet smo pod stalnim udarcem medija i modernih bolesti možda bi trebali biti odvažniji i ugledati se na Drinske mučenice te potaknuti njihovim primjerom trebamo se žrtvovati za svoju vjeru u drugačijim prilikama.

Marko Čolak, bogoslov, Zaprešić


An incredible experience which I will tresure for life, the autstanding number of people and sheer sence of community that I felt at the celebration demonstrated the extreme power and love of our religion which I feel privileged to be a part of.

Hannah Hodges, Engleska


Thiswasthe most memorable day of my life. I will never forget it. I was so thrilled to be a part of thisexperience. When i stood up on the stage, and I saw the congregation I was overwhelmed. It was the most beautiful ceremony and the Drina Martirs deserved this celebration.

Emily Hill, Engleska


Beatifikacija Drinskih mučenica u Sarajevu 24. rujna 2011.  bio je veličanstven događaj za Crkvu u BiH (katolike), ali i za sve ljude dobre volje, i za sveopću Crkvu. Nakon 70 godina šutnje i straha, glasno i čudesno je progovorio Bog po onima koje su svoj život žrtvovale za svoje ideale.  One i nas žele potaknuti na svjedočki život i potpuno predanje Bogu, ne bilo kakvo predanje, nego na ono radikalno, do kraja.... na vjernost Bogu do smrti.

Drinske mučenice nas pozivaju da se osvijestimo i probudimo iz površnog i komotnog života, i živimo dostojno svoj redovnički poziv.

s. Sonja Jelušić, Milosrdnica


24. rujan je za mene bio  poseban dan, dan u kojem se među svim ljudima, prisutnim u Zetri, osjećao prolazak Duha Svetoga. Najdirljiviji trenutak mi je bio samo proglašenje i otkrivanje slike, što je usitinu bio jedan znak, znak da je Gospodin vjeran i drži do svojih obećanja, a i jedna poruka svima da se ne boje slijediti Krista koji je uistinu PUT, ISTINA I ŽIVOT.

Adnan Petar Mihael Jasarević,Sarajevo


Na liturgiji proglašenja blaženim Drinskih mučenica osjetila sam zajedništvo nebeske i zemaljske Crkve. Kao da je Nebo bilo otvoreno iznad nas i da smo svi zajedno slavili euharistiju s blaženim sestrama koje su nas hrabrile odozgo da ustrajemo do kraja u ovome svijetu živeći s Kristom. Osobito danas kada je dostojanstvo žene dovedeno do najniže razine te više nitko ne vidi smisao u čistoći i borbi protiv napasti, sestre su nam dale primjer da je to moguće i da se isplati umrijeti za Krista. Drago mi je da imamo zagovornice u Nebu koje će moliti za nas grešne i slabe te osobito časne sestre i svećenike oko kojih đavao vreba da oskvrne svetost Katoličke Crkve. Sretna sam što sam mogla biti svjedok ovog događaja.

Ema Holub, Sarajevo


Jedina moja misao ovih dana je bila "Hvala Ti ,Bože"  jer  mislim da je beatifikacija Drinskih mučenica veliki dar od dobroga Boga za Družbu i cijelu Crkvu. Neopisivo sam radosna što smo doživjeli i proživjeli ove dane pune milosti i Božje blizine. Sada nam ostaje svoj pogled usmjeriti na život blaženih sestara i svakodnevno moliti njihov zagovor kod Gospodina.

Anka Pejković, kandidatica KBLJ


Proglašenje blaženica Drinskih mučenica okupilo je Družbu s istoka i zapada, sa sjevera i juga, s ove i s one strane oceana, ali ne samo Kćeri Božje ljubavi, nego i narod Božji pozvan koji je pozvan na svetost kao i Drinske mučenice koje su taj poziv, upućen svima nama, dosljedno, uz Krista kao glavnog pratitelja, ali i Pastira, slijedile i živjele. Dan uzdignuća Drinskih mučenica na čast oltara poseban je jer i danas osjetim Gospodinovu ruku da je sa mnom, da me prati i da stavlja pred mene nove uzore, ali i zagovornice u svim potrebama. Ponosna sam jer su blaženice ostale vjerodostojne početnoj karizmi Kćeri Božje ljubavi koju i sama želim živjeti te mi i njihov primjer pomaže da se i sama ostvarim u ovoj Družbi.

Mirjana Potnar, kandidatica KBLJ


Još uvijek sam ispunjena Duhom Svetim i pod dojmom Sv. Mise iz Sarajeva i proglašenja blaženima Drinskih mučenica. Sigurna sam da je to događaj koji će nazočni pamtiti cijeli život. Njihova čistoća duše i tijela, način života, svima nama mogu biti primjer i uzor. Unatoč neprospavanoj noći, snagu i moć da izdržimo, pružio je primjer Drinskih mučenica.

Ljilja Pervan, Zagreb


Zahvaljujem na velikoj milosti koju sam primila moleći se Drinskim mučenicama. Milosti su sve veće i češće nakon hodočašća u Goražde te posjete mjesta mučeništva na rijeci Drini.  Kruna svega je proglašenje blaženima Drinskih mučenica. Neopisivi osjećaji sreće ispunili su me u Sarajevu. One su moje zaštitnice, suputnice, s njima idemo u sretnu budućnost i vječni život. Hvala dragom Bogu što su proglašene blaženima.

Ankica Bušić, Zagreb

Mislim da se beatifikaciju Drinskih mučenica može opisati samo jednom riječi - PREDIVNO. Svatko tko je sudjelovao na beatifikaciji nije mogao ostati ravnodušan i bez spoznaje da je prisustvovanje ovakvom događaju veliki Božji blagoslov. Često sam tijekom mise pomislila: “Bože, hvala ti što sam danas ovdje! Hvala ti za naše mučenice!“ Moram priznati da me ovaj događaj potakao na razmišljanje te me doveo k izjavi koju mi ljudi često, pogotovo kada nam je teško zaboravljamo, a to je da nas Bog neizmjerno ljubi i da nas nikada ne ostavlja. Tijekom beatifikacije pjevali smo predivne pjesme, slušali ulomke iz Biblije te razne duhovne tekstove. Ono što je u meni od svih tih slova i riječi ostalo u srcu je predivna rečenica mučenica:“ Isuse, spasi nas!“ To nisu samo riječi koje traže bijeg od nevolje, to su riječi iskrene vjere i bezgraničnog povjerenja i nade. Ovu bi rečenicu mogli koristiti kao molitvu u svim životnim situacijama jer je zaista multifunkcionalna. Što je svako od nas mogao ponijeti iz Sarajeva? Zaista puno toga, ali ono najvažnije vjeru i povjerenje u Boga po uzoru na Drinske mučenice.

Marija Soldo


Život je danas težak, prepun ružnih priča, mržnje, ratova, manjka tolerancije prema drugom i drugačijem. Iako bi ih čovjek 21. stoljeća prema svim pravilima trebao ostaviti davno iza sebe, nesnošljivosti utemeljene na različitoj vjerskoj pripadnosti, pa čak i ratovi, i više su nego prisutni u našoj sadašnjosti. Predivno je u takvom vremenu doći u, iako deklarativno multinacionalan, zapravo muslimanski grad na beatifikaciju katoličkih časnih sestara i šetati gradom ponosan što si katolik. A ja sam taj dan zaista bila ponosna. Ponosna što sam katolkinja, ponosna na veličinu svoga Boga i Njegove Crkve, na postojanost vjere kojom je obdario pet hrabrih žena. Naravno, tokom programa u meni su se izmjenjivale brojne emocije - od tuge i plača zbog muka koje su prošle, preko srdžbe zbog zla u ljudima koji su ih podvrgli takvim mukama do sreće i ponosa zbog konačnog ishoda. Da, ponos je prava riječ. Ponosna sam na svoga Boga, na Njegove hrabre službenice i sretna što mi je ukazao milost i stvorio me katolkinjom. Zaista je bilo divno biti katolik tog  24.9.2011. u Sarajevu!

Marina Beroš, Zagreb
 

Beatifikaciju Drinskih mučenica iščekivala sam s velikom radošću. Sama pomisao da će pet časnih sestara biti proglašeno blaženima, u meni je izazivala ushićenje i sreću. Iznimno sam sretna i ponosna što sam prisustvovala tom velikom događaju, važnom za cijelu Crkvu. Po ulasku u dvoranu odmah me zapljusnuo val sreće, radosti, ljubavi i mira, koji su se mogli osjetiti tijekom cijelog misnog slavlja. U trenutku proglašenja Blaženica lica svih prisutnih bila su ozarena. Obuzeo me neopisiv osjećaj sreće. Posebno me se dojmio pretprogram u kojem su časne sestre i ostali sudionici pokazali svima koliko je lijepo i jednostavno slaviti Boga u pjesmi. Ovim činom Crkva je dobila mnogo, još pet svijeća koje neprestano gore za Boga i u koje se možemo uzdati da će nas svojim zagovorom štititi i biti uz nas u našim potrebama.

Mila Pejković, Split


Ovo je bio najljepši dan u mojih 58 godina. Prepunom dvoranom orila se molitva i pjesma i osjetilo se veselje. Kada nas je sve pozdravio kardinal Vinko Puljić i pročitao uvodne riječi o našim sestrama Drinskim mučenicama, svi smo slušali, a suze radosnice nismo mogli sakriti. A kada je naša časna s. Ozana otkrila njihova lica još je više zasjala cijela dvorana.Ovo je bio veliki dan što nam ga dade Bog. Dugo smo ga čekali, sanjali i molili.  

Anđa Pejić, Zagreb

  Beatifikacija - Sve